9 Mayıs 2016 Pazartesi

Alan Adı Seçimi


Alan adı(Domain) nedir?
Domain, Türkçe’si  Alan adı olan ve internet üzerindeki  kimliğiniz yada adresinizdir. Başka bir değişle web sitenizin ismidir. Firmanızı ,E-Ticaret sitenizi yada bloglarınızı tanıtmak ve para kazanabilmek  için önemli bir aşamadır. Domain seçimi yapılırken yapacağınız iş’le yada firmanızın ismi ile ilgili olması  arama motorları ve  ziyaretçiler için çok önemlidir. O yüzden ilk aşama olduğu  ve sonradan geri dönüşü olmadığı için iyi analiz yapmak gerekir.

Sitenizin Yaşı
Çokta önemli olmamakla birlikte arama motorlarında artı sağlamamaktadır. Diyelimki iki siteniz var. 1.’si  2010 2.’si 2015 olsun ve bütün içerikler herşey dahil aynı kabul edelim. Burda Yaşlı olan arama motorları ve bilinirliğinden ötürü ziyaretçiler açısından etkilidir.

Tescil Süresi
Domain’in geçmişi gibi geleceğide önemlidir.  Bana sorarsanız  süreyi  her sene uzatacağınıza  direk olarak 3-4 sene uzatmanız  sitenizin bir geleceğinin olmasının bir kanıtıdır. Arama motorları için uzun soluklu siteler  daha avantajlıdır. 

Whois Bilgileri
Kısaca Alan adının künyesi diyebiliriz. Whois bilgileri Ülke,Açık Adres,Şirketin adı,Mail,Fax,Telefon ,IP vs gibi bilgiler herkesin erişebileceği bir şekilde  internet’te bulunmaktadır.  Domain alırken size sorulmaksızın bu bilgiler paylaşılır isterseniz firmayla iletişime geçerek önemli bulduğunuz bilgilerinizi gizleyebilirsiniz. Arama motorları için önemi ise tabiki bilgilerin açık olmasıdır. Bu arama motorlarına benim firmam bu, gizleyecek bir şeyim yok şeffaf bir yapıya sahibim  izlenimi vermektir.



IP (Internet Protocol) nedir?
Cihazların İnternet üzerinde haberleşmeyi ,veri alış-veriş’ini sağlayan  bir protokoldür. Domain adresi  bir IP adresinin  yazıya çevrilmiş,basitleştirilmiş halidir. Düşünün IP adreslerini kullanarak internet üzerinden arama yapsaydık, bir  sonraki  arama’da Ip’leri  unutacaktık yada kişisel bilgisayar’ımız varsa bir yere kopyalayacaktık. İşte bu karmaşadan kurtulmak için IP’ler anlaşılması kolay ifadeler  haline gelerek  anlayabileceğimiz Alan adları oluşturulmuştur.

Domain uzantıları neyi ifade eder?
Öncelikle .tr uzantılı olanlar coğrafi olarak Türkiye Cumhuriyeti’ne ait bir web site olduğunu ifade etmekle birlikte  ODTÜ tarafından dağıtılmaktadır. Seo açısından en değerli  ve prestijli olanlar .com yada .com.tr’dir.
.com : “commercialin ” kısaltılmışı olan ”Ticari,Ticaret” anlamına gelmektedir. Ticari siteler için kullanılmaktadır.
.edu:Eğitim kuruluşları
.gov:Devlet kuruluşları
.org:  ”organization” kısaltılmışı olan “Organizasyon”  demektir. Organize olunmuş siteler için tercih edilir. Örneğin:dernekler
.net:  “network” kısaltılmışı olan “ağ” anlamına gelmektedir.  Alanı internet olan siteler için kullanılır.
.info:  “information” yani “bilgi” anlamına gelmektedir. Çoğunlukla Bilgi ve fikir içerikli siteler tercih etmektedir.
.mil:Askeri kuruluşlar

*Püf Nokta
  Alan adı seçimi yaparken  sitenin içeriğini yada firmanız’ın özelliklerini  kapsayacak şekilde  ve  anlaşılması kolay terimler  seçmek  çok fayda sağlayacaktır

Gökhan ALAGÖZ
absheLL Yazılım Seo Departmanı
DigiWorks Team Seo Departmanı


Adres : Eğriçam Mahallesi , 2279 Sokak , Hendek Apartmanı , Akabe İşhanı , 4. Kat , 7. Daire Yenişehir / Mersin
Telefon: 0850 577 7670 - 0324 999 8480 
E-mail:  info@digiworksteam.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder