12 Mayıs 2016 Perşembe

En Popüler Arama Motorları

Şu an kafada bazı fikirlerin oluşması ve belli bir çerçeve çizmek  amacıyla Arama  motorlarının özetlerini anlatacağım. Daha sonraki makale’lerde   detaylı anlatım olacaktır.



GOOGLE
Dünyanın en büyük arama motoru olamakla birlikte ciddi bir Pazar alanıdır. Larry Page ve  Sergey Brin  tarafından Stanford Üniversitesi’nde  doktora yaparken araştırma projesi olarak  1996 yılında  başlamıştır. 1998 yılında ise şirket olarak kurulmuştur. En büyük karları Adwors reklamcılık’tan  yani  sayfanızın  tıklanma sayısına göre ücret tahsis edilmektedir. Tabi pahalı olduğu için pek önerilmez. Google arama motoru pazarında %65,5 ‘lik  paya sahiptir.Türkiye de en çok kullanılan arama motorudur.Seo sistemi yazarken büyük çoğunlukla  Google ve  algoritmalar’ı referans alınmaktadır. Şu anda çok büyük bir arama motoru olabilir yada büyük bir Pazar alanı olabilir fakat, önümüzdeki yıllarda bu şekilde devam edeceği belli olmadığı için sitelerinizde optimizasyon yaparken diğer popüler arama motorlarını da dikkat’e almak ve bazı çalışmalar yapmak gerekir. 


YAHOO
Stanford Üniversitesi’nde  Jarry Yang ve David Filo tarafından kurulmuş bir uygulamadır. İlk başlarda arama motoru olarak hizmet vermesine rağmen zamanla e-posta,anınnda iletileşme,e-posta grubu gibi hizmetler de sunarak pazarda hakim olmaya çalışmıştır.


BİNG
Microsoft tarafınndan kullanıma sunulan bir arama motorudur. Daha önce Live Serach,Windows Live Search, MSN Search isimlerini kullanıyordu. Google’a alternatif bir arama motoru olarak piyasadaki yerini almıştır. Türkçe dahil 58  dil desteği vardır.  1 Haziran 2009  tarihinde beta sürümüyle hizmet vermeye başlamıştır.  Bana göre en büyük avantajı Reklam’ları göstermemesidir. Yani Google Adwors bulunmamaktadır.Bu özelliğinden dolayı bir çok insan tercih etmektedir. Diğer arama motorları gibi algoritmaları sayesinde web siteleri sıralamaktadır.





Yandex
İsmini, şirketin kurucuları olan İlya Segalovich ve Arkady Volozh koymuştur. Rusya’da %57,4 lük  Pazar payını oluşturarak 1.  Dünyada ise 5. Sırada yer alan bir arama motorudur. Türkiye,Ukrayna,Kazakistan ve Beyaz Rusya’da faliyetlerini sürdürmektir. Türkiye’de git gide popülerleşen bu arama motoru Fenerbahçe gibi büyük  bir takıma sponsorluk yaparak dikkatleri kendine çekmeyi başarmış ciddi  bir pazar için çaba harcamaktadır. Yandex-àMail-Haber-Haritalar gibi servisleri bünyesinde bulundurarak Pazar alanını genişletmeyi düşünmektedir. Bana göre Türkiye’de Google’ın  en büyük rakibi olacaktır. Seo çalışmaları yaparken Yandex uyumlu yapmayı kesinlikle unutmayın.


Naver
Güney Kore’nin Popüler arama motorudur. Naver’in bünyesinde geliştirdiği  yeni bir mesajlaşma uygulaması(Mobil,Windows,Mac ) olan Line ile Türkiye pazarına girmektedir.

Arama motorları kullanımının Ülkelere göre  dağılışı



*Püf Nokta
Şöyle bir söz vardır  “Bugün ne olduğum değil, yarın ne olacağım önemlidir.”  Sitenizi oluştururken sadece Google’a göre değil diğer arama motorlarıda göz önünde bulundurmanız size rakipleriniz karşısında  avantaj sağlayacaktır. Yada şöyle bir olaya örnek verecek olursak:Mersin gibi turistik bir şehirdesiniz ve Otelleriniz var. İstanbul da inen bir turist kendi kişisel bilgisayarından mersin’de bir otel arasın ve bu turistin Rusyalı olduğunu varsayalım. Rusyada en çok kullanılan arama motoru Yandex olduğu için bu arama sonuçlarındaki bir otel’i tercih edecektir.


Gökhan ALAGÖZ
absheLL Yazılım Seo Departmanı
DigiWorks Team Seo Departmanı

Adres : Eğriçam Mahallesi , 2279 Sokak , Hendek Apartmanı , Akabe İşhanı , 4. Kat , 7. Daire Yenişehir / Mersin
Telefon: 0850 577 7670 - 0324 999 8480 
E-mail:  info@digiworksteam.com





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder