27 Eylül 2016 Salı

Seo Optimizasyon Çalışmaları Konusuna Açıklık


Bu gün Seo nedir ve kapsamlı Seo nasıl yapılır bunu öğreneceğiz

Seo; Search Engine Optimization diye bilinir.Seo'nun temel yapısı aslında arama motorlarının  web sayfalarını daha kolay şekilde taramasını kapsar.Bunların yına sıra arama motorları arama sonuçlarını listelerken algoritmik yani matematiksel işlemler kullanılmaktadır.Tam olarak da bu nedenle web geliştiriciler yazmış oldukları sayfaları son derece detaylı ve Seo alışımlı olarak yazarlar.Aynı zamanda web dünyasının ekonomik anlamında ki gücü hızlıca yaygınlaşmaya devam etmekte.Bu konunun devamını getirmek için arama motorlarının tarihçesine biraz deyinelim.

Bilinen ilk arama motoru, Archi olarak bilinen arama motorudur.Archi 1994 yılında faliyete sürülmüştür.Ancak bildiğimiz kadarıyla bu arama motoru bizim bugün bildiğimizin arama motorundan çok farklı bir çalışma prensibine sahiptir.Bu arama motoru sadece dosya ve klasörleri söz konusu olan anahtar  kelimelerde çıkmasını sağlıyordu.Bu sistem internet'te yer alan web siteleri göremiyordu.

Archi gibi bir çok arama motoru 1994 sonuda doğru piyasaya geldi ve hepside sadece bilgisayarlarda dosya ve klasör bulmayı hedefliyordu.Ama sonra bu işemlere bir dizi farklılıklar getirildi ve bazı arama motorları artık site denilen alan adlarını tabi o zaman web sitelerin sadece ip numaraları bulunuyordu bu ip numaralardan web sitelere giriş sağlanıyordu.1994 yılının sonlarına doğru bu işin nasıl yapılması gerektiğine bizlere öğreten Altavista web siteler arası geçişi sağlaycak olan algoritmayı yazdılar ve ilk bilinen ağ veri ünitelerine sahip arama motorunu piyasaya sürdüler.

Altavista olarak bilinen arama motoru diğer arama motorlarına kıyasla daha fazla ayrıntıya sahip bir veri paketi sağlayıcısına sahipti örnek olarak.

-Sınırsız bant genişliği.

-24 saat içerisinde Url çıkarama ve ekleme.

-Aramanızla ilgili önerilker ve ipuçları sağlardı.

-İleri düzey arama teknikleri kullanırdı.

Bilindiği gibi Altavista farklı dillerde sonuç verebilen tek arama motoru olarak biliniyordu.
Altavista'dan sonra aynı dönemde yapılan bir kaç aram motorun daha vardı bunalr WebCrewler ve Yahoo 'ydu bunların kurulmasıyla 1996 yılına gidesiye Google kurumu setörtdeki dengeleri iyice değiştirmişti.Altavista yavaş avaş sektörden silinmeye yüz tutmaya başlamaştı ve Yahoo ve Google piyasayı domine etmeye başlamıştır.Altavista önce Overture tarafıdnan satın alındı kısa süre sonrada Yahoo bu firmayı satın alarak kendi kuruluşlarına dahile ediyor.

Bir çok otoriteye göre Yahoo elinde ki güce sahip çıkamadı yani datayı iyi kullanamadı ve istediği başarıyı bir türlü yakalayamadı.Email servislerine çok iyi başlayan Yahoo arama motoru algoritmasında değişkliğe gitmediği için bugün dünyanın en büyük şirketlerinden olan Google'nın güçlenmesine neden olmuştur.
Bugün arama motoru denilince aklımıza ilk olarak gelen google dir.Googlenin yaratıcıları olan Stanford üniversitesiöğrencileri olan Larry Page ve Sergey Prin bugün edindikleri başarılarını kendileri bile beklemediğini dile getiriyorlar.Bu iki kafadar arama motorlarında büyük bir değişiklik yaparak mükemelk bir algoritma taslağı oluşturdular.Şu an en çok biline ve en çok kullanılan arama motorlarının sahipleri olan bu iki mühendis yapmış oldukarı şeyin sadece deneyimleyerek ulaşılan bir sonuç olduklarını dile getiriyorlar.Google ve arama motorları hakında detaylı bilgileri verdikten sonra artık Seo'nun nasıl çalıştığına deyinebiliriz.
Yukarıda Seo'nun genel geçer bir tanımını yaptıktan sonra arama motorlarının nasıl çalıştığı hakında bilgiler verdik şimdi ise Seo  ya verilebilecek en uygun tanımı yapacağız.

SEO NASIL YAPILIR?

Seo yaparken bazı temez özeliklere kesinlikli göz ardı etmemeniz ve en iyi şekilde yapmanız gerekmektedir.Seo Optimizasyonu yapılan siteyi arama sıralamasında yülselmesini hefleyeceği için oldukça hızlı ve sabırlı davranılmalıdır.Web sitelerinizin arama botları tarafından taranabiliyor olmasıçok önemlidir. Bu konuyla ilgili yapmanız gerekenleri belirlileyeceğiniz kuralar çerçevesinde yürütünüz.

Web siteniz için yapmanız gerekenler

-Web sitesinde kodların yapısı çok iyi oluştumak gerekir.

-Web sitenizin açılış hızını artırarak google botlarının dikkatini çekebilirsiniz.

-Robots.txt veya şifreleme ile google botlarının siteye girişlerini engeleyebilirsiniz.

-Sitenizde yer verdiğiniz mobil kullanım senkranizasyonu son derece iyi olamsında yarar var
.
Tüm bu gerekçeler uygun şekilde hareket etikten sonra google yeterince memnut etmişizdir.Artık sıra arama sonuölarındaki rekabete bu konuda nasıl fark yaratmanız gerektiğini çok iyi bilmeniz gerekmektedir.
Aşağıda buluınan maddeleri harfiyen yerine getirirseniz zaten bu konuda yeterince iyi olmuşsuznuzdur.
Site içi optimizasyonu zaten adındanda anlaşılacağı gibi arama motoru optimizasyonalrını temsil etmektedir.Site içi optimizasyon çalışmaları özetlemek gerekirse bu şekilde yazılabilir.

-Kullanıcının anlayabileceği ve okurken sıkılmayacağı şeyler oluşturun zaten böyle yaptıkça herzaman kullanıcı sayınız kat kat artacaktır.Ayrıca özgün yapıda makaleler ve içerikler hazırlayın ve kullanıcıya sunun.
Seo Optimizasyonu oldukça geniş bir bilgi kitlesine sahip olmakla beraber bu bilgileri en iyi şekilde kullanılmasını da gerekecektir.Seo Optimizasyonu uzmanları tarafından yapılan bir iştir bu işi en iyi şekilde yapmak yada yaptırmak isterseniz ve bu konuda eğer tecrübeniz yoksa yapmanız gereken  bir Seo ajansıyla iletişim sağlamaktır.


         Okan Alagöz
www.digiworkstem.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder