25 Ekim 2017 Çarşamba

İçerik Oluşturabilmenin 5 Püf Noktası

İnternette okuduğunuzun yazıları niçin okuduğunuzun farkında mısınız? Popüler içeriklerin, daha iyi yazıldığını ve daha değerli olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyor olabilirsiniz. Popüler içerikler aslında belli başlı noktalar basitleştirilerek yazılmıştır ve dikkatimizi çekmeyi başarmıştır. İyi bir içerik oluşturabilmenin 5 püf noktasına birlikte göz atalım.

1. İstatiksel Veri ve Araştırmalara Yer Verin

İnsanlar fikir ve düşüncelerden ziyade istatiksel veri ve araştırmalara daha çok önem verir ve inanırlar. Örnek vermek gerekirse Türkiye’de yapılan trafik kazalarının nedenleri üzerine yazılan bir yazıda, gece sürüşlerinde meydana gelen kaza oranlarının yüzde 80 olduğunu açıklayan Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan istatistik verileri yaptığımız açıklamalar, yazımızı destekler nitelikte olacaktır. İstatiksel veri ve araştırmalarınızda kullandığınız kaynak yeri ve tarihini belirtmeyi unutmayın. Kullandığınız kaynağın da güvenilirliliğini kontrol edin.

2. Alıntı Yapın

İçeriğinize değer katan ve güvenilir kılan hususlardan birisi de alıntı yapmaktır. Alıntı, paylaşmış olduğunuz içeriğin kimlerce desteklendiğine de adeta kanıt oluşturur. “Eğer tırnak içinde paylaşılıyorsa kesin doğrudur” düşüncesinin yaygın olması sebebiyle, alıntılamalara yer verdiğimiz takdirde yazımız daha okunur hale gelecektir. Başarılı ve iz bırakan kişilerin alıntılarını birçok yazıda görmediğimiz için böyle alıntılamalara yer vermek yazılarınızı daha etkili yapacaktır.

3. Dikkati Korumak İçin Hikaye Anlatın

Yazdığınız içeriğin zihinlerde bir resminin oluşmasını sağlayan hikaye anlatım biçimi, yazınızı daha okunur hale getirecektir. Ufak bir hikaye anlatımı dahi yazımızın okunurluğunu arttıracaktır. Hikayeleştirme yaparken dikkat etmemiz gereken tek husus, yazımızı dikkati dağıtacak ölçüde uzatmaktan sakınmalıyız. Kendimizden birşeyler bulduğumuz ufak bir hikaye anlatımı dahi dikkati çekmeyi başaracaktır.

4. Alt Başlıklar Kullanın

Yazılarınızı konu konu, bölüm bölüm alt başlıklara ayırmak daha kolay anlaşılabilir olmanızı sağlayacaktır. Özellikle uzun yazılan yazılarda önemli ve farklı konu başlıklarını kısımlara ayırdığımızda, insanların ilgisini çeken konu başlığını bulup okuması kolaylaşacaktır. Okuyucu ilgisini çeken bölümü çok daha kolay bulup okuma fırsatı yakalayacaktır.

5. Örnekler Verin

İçeriğinizde anlatmak istediğiniz bir konuyu mutlaka örneklendirin. Örnekleme konunuzun daha kolay anlaşılır ve daha akılda kalıcı olmasını sağlayacaktır. Özellikle vermiş olduğunuz dikkat çekici bir örnek yazınızın hafızalarda kalmasını kolaylaştıracaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder