24 Ekim 2017 Salı

Teknoloji Çağı Nereye Gidiyor?

Yapay Zeka Her Yerde

Yapay zeka, makinelerin karmaşık problemlere insanlar gibi çözümler üretmesini sağlama ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Bu genellikle ins
an zekasının karakteristliğini alıp, bilgisayara algoritma olarak uygulanarak gerçekleştirilir. Sadece yapay zeka kullanan otonom araçların yaratacağı etkiyi düşündüğümüzde bile bu teknolojinin hayatımıza ne kadar etki edeceğini kolaylıkla anlayabiliriz. Otonom araçlar sayesinde kazalar azaltılabilir, trafik hızlandırılabilir ve insanlar ulaşım sürelerini kendilerine ayırarak daha mutlu bir yaşam sürdürebilirler.
Makine öğrenimi algoritmalarının gelişimiyle birlikte hayatımızın birçok alanında değişikler olacağı aşikar. Algılama, görüntüleme ve haritalama gibi alanlarda yaşanan ilerlemeler, makine öğreniminin gelişimini de hızlandırmaktadır. Birçok alanda, veri toplama araçlarının art
ması ile artık insanların bu verileri işlemesi imkansız hale geldi. Tam da burada yapay zeka devreye girerek veri toplama, inceleme ve çıkarımlarda bulunma gibi konularda oldukça faydalı olacaktır.
Tüm bu gelişmelerin sonucunda yapay zeka, insanların yaptığı birçok işi yapar hale gelecektir. Bu da sadece teklonojik olarak değil toplumsal bir değişime de gidileceğinin göstergesi olmaktadır. Çünkü birçok insan işini yapay zekalı robotlara kaptıracak.
Şeffaf ve Çevreleyen Deneyimler
Facebook bu yıl bir konferansında kamera efektleri platformunu tanıttı. Bu platform ile Facebook, artırılmış gerçeklik ile sosyal medyayı bir araya getirmeyi amaçlamaktadır.
Bunun üzerine artırılmış gerçekliğin tüketiciler için kullanım alanları araştırılmaya başlandı ve bunun üzerine çalışmalara başladı. Ayrıca sanal görüntüleri gerçek dünyadaki nesnelerin üzerine yansıtan teknolojinin sadece tüketici ürünleri alanında değil, endüstriyel alanda da çok geniş kullanım alanları bulunabilir.
Artılırmış gerçeklik; cihazların cisim tanıma özelliği kullanılarak, sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine bindirilmesine denir. Bu teknolojiden faydalanabilmeniz için, bulunduğunuz ortamda internet erişiminin ve elinizde artırılmış gerçekliği tanımlayacak cihazların (akıllı gözlük, akıllı telefon ya da tablet) bulunması gerekmektedir. Şirketlerin bu tarz uygulamaları göz önünde bulundurup gelecek yıllar için bir artırılmış gerçeklik stratejisi geliştirmesi gerekmektedir.
Dijital Platformlar
Ethereum ve Bitcoin‘in sürekli haberlere konu olması ve gündemde olmasıyla birlikte blok zinciri teknolojisinin yaygınlaşmasına çok az kaldığını düşünmekteyiz. Ancak bu alandaki çoğu girişim henüz alfa ya da beta aşamasında kalmaktadır. Şirketler hala bu teknolojiyi nasıl kullanabileceğini anlamaya çalışıyor ancak ortada kanıtlanmış bir kullanım yöntemi olmaması ve Bitcoin’in değerindeki sık dalgalanmalar bu teknolojisinin güvenilirliği konusunda endişe yaratmaktadır.
Dijital işletmeler artık bireysel iş girişimlerinin yanı sıra birbiriyle bağlantılı ekosistemler halini aldıkça, teknoloji de ekosistem oluşumuna izin veren platformlara doğru yönelmektedir. İşletmelerin platform tabanlı iş modellerini nasıl oluşturacağını ve bu hamle için hangi teknolojilere ihtiyaç duyulduğunu öğrenmeleri gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder