26 Ekim 2017 Perşembe

WEB 3.0 NEDİR?

AKILLI CİHAZ WEB İLİŞKİSİ

Web 3.0 ı neden yazdım? Artık neredeyse hepimiz akıllı cihaz sahibi sayılırız ve sürekli internetle haşır neşiriz ancak Web 3.0 le ilgili yazılmış olanlar çok eski  çünkü konu artık yeni sayılmaz. Ama ben bir konuyu  kendimce yeniden tanımlamayı seven biri olduğum ve geçen seferki yazımın devamı niteliğinde bir yazı yazmak istediğim ayrıca akıllı cihazlarla ve  web ile olan bağımızı daha derine inip yazabilmek istediğim için bu konuyu seçtim.
 

PEKİ, WEB 3.0 NEDİR?

Web 3.0 Semantik (Anlamsal) yani yapay zekalı webdir. Yani bizi anlayan teknolojilerin hepsidir. Teknoloji bizi anlar mı? Her zaman tam olarak değil belki ama deneyimler oluşturmamızı sağlar ve bizim için kişiselleşebilir. Bu işlemleri de akıllı cihazlar, yazılımlar ve birbirleri ile iletişimde olan veri tabanları aracılığı ile yapar. Webdeki tüm içerik bir veri tabanındadır ve bir konu ile ilgili  bütün bilgilere bu veri tabanından ulaşabiliriz ve Semantik Web bütün arama, bulma ve  yorum sürecini içerir.

WEB 3.0’IN GELİŞİMİ

Web 1.0 içeriğin tek taraflı üretildiği web. Örnekle açıklayacak olursak, sadece gitmiş olduğum bir restoranla ilgili yazmış olduğum yazıyı içeriyor ve etkileşim yok. Web 2.0 hem kullanım hem paylaşım içeriyor. İçeriklere yorum yapıp beğenme, paylaşma seçeneklerimiz var. Aynı örnek üzerinden devam edecek olursak; gittiğim restoranla ilgili bir paylaşımda bulunuyorum ve bu içerik beğeni ve yorum alıyor, paylaşılıyor. Facebook’un ilk zamanları bunun en iyi örneği. Web 3.0 da ise şahsi internet hizmeti olarak düşünebiliriz. Mevsimine göre en iyi ve olumlu yorum alan restoranları ana sayfamızda görebiliyoruz artık.

Bütün bu işlemler bilgilerin analizi yapılarak en işe yarar bilgilerin ortaya çıkmasıyla gerçekleşiyor sonuca ulaşılmasını sağlayan etmenler mecra, ortam, kullanılan kelimeler, etiketler, mentionlar ve bütün bu etkileşimlerin diğer verilerle olan ilişkileri.

İLGİLİLİK

Weble ilgili en önemli kavramlardan birisi Relevancy (İlgililik) dir. Webde ilgililik kavramını tetikleyen etmen zamansızlıktır ve bu kavramın bize faydası  webde zaman kazanmaktır. Alışveriş yapıyorken daha önce arama yapmış olduğunuz sitelerin önünüze çıkması, aldığınız çanta ya da kitabı görmek, Youtube’da sevdiğimiz sanatçının videolarına denk gelmek, sitelerin ve uygulamaların menülerinin kullanım alışkanlıklarımız göre yer değiştirmesi yani en basitinden uygulama sayesinde taksi çağırdığımızda güzergahımıza en yakın taksinin gelmesi ve bize sağladığı ödeme kolaylıkları da Web 3.0 sayesindedir. Apple’ın Siri’si de buna en iyi örneklerdendir.

Kullanıcılarla ilgili tavsiyeler, ilk yöntem olarak farklı içeriklerin farklı kişilere gösterilmesi ve istatistik yapılması, ikinci olarak benzer içeriğe sahip içeriklerin ziyaretçilere gösterilmesi ve üçüncü olarak da ortak filtreleme yöntemleriyle yapılır.

WEB 3.0 NEDEN ÖNEMLİ?

Hepimiz için bizi tanıyan internet kavramı çok önemli çünkü günümüz bireyleri olarak zamanımız kısıtlı ve artık bize sunulan kısıtlı zamanda seyrederken tıklayıp alışveriş yapmak, televizyonumuzu internete bağlayabilmek, evden uzaklaştığımızda izlediğimiz diziyi kaydedebilmek zorundayız. Hatta daha da ileriye gidecek olursak arttırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak zaman kaybetmemeye başlayacağız. Kısacası bizim için bütün yüzeyler dokunmatik hale geliyor ve cihazlarla olan bağımız daha da artacak. Her ne kadar giderek daha mekanikleşeceğimiz düşüncesi kafamda belirse de Web 3.0 ın olumlu yönü bireyler için bilgi kirliliğinin ortadan kalkacak olması.

Web 3.0 uygulamalarından yoksun yani kişiselleşemeyen, yapay zeka kullanmayan ve hareketsiz markalar oyun dışında kalmaya mahkum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder