DigiWorks Team - Abshell Yazılım Bir Seo ve Web Tasarım firmasıdır.Web Tasarım , Web Yazılım , Seo
23 Kasım 2017 Perşembe
Doğal Olmayan Backlink Örnekleri
Peki hiç mi istisnai durumlar yok?
Bağış siteleri!
Yani siz bir siteye bağış yaparsanız (örneğin bir gezgine dünyayı gezebilmesi için bir bağış yapıyorsunuz, o da size teşekkür etmek için sitenizin linkini bağışçılar sayfasında geçiriyor), o site de size backlink verirse bu suç mu?
Aslında yapılan bu takas Google politikalarını ihlal etmiyor. Hatta yüksek ihtimalle Google’ın destekleyeceği bir şey bile yapmış olabilirsiniz. Burada önemli olan konu, bu tarz çalışmaları ne kadar fazla yapıyor olduğunuzdur. Eğer daha önce hiç saçma sapan backlink paketleri almadıysanız, bu tarz para karşılığı backlink elde etme çalışmaları problem olmayacaktır, hatta SEO açısından işinize yarayacaktır.
Aşırı Miktarda Bağlantı Takası
Bana bağlantı ver, ben de sana bağlantı vereyim ya da karşılıklı bağlantılar vermeyi amaçlayan özel iş ortağı sayfaları Google’ın politikalarını ihlal eden bağlantı tiplerinden bir tanesidir.
Karşılıklı backlink çalışmaları her ne kadar çok tehlikeli gibi dursa da, bu tarz çalışmalar çok fazla karşımıza çıkabiliyor. Yani kendi alanlarında çok başarılı olan ve bir şekilde yolları kesişen iki sitenin birbirlerine link vermesinden doğal hiçbir şey olamaz.
Basit bir örnek verelim:
Diyelim içerik pazarlama alanında makaleler yazdığınız bir blogunuz var ve sektörde oldukça başarılısınız. Bir makalenizde SEO konusu geçti ve bir SEO sitesine link verdiniz. Öte yandan bağlantı verdiğiniz SEO sitesi de birgün içerik pazarlama ile ilgili size bağlantı verdi. Bundan normal ne olabilir ki?
Ancak,
Eğer gidip bir sağlık portalının footerından link alıp, sonra bu siteye sidebardan link veriyorsanız ve bu işlemi birçok site için de yapıyorsanız, o zaman Penguen algoritmasının tokatı ile mutlaka karşılaşırsınız.
Yüksek Miktarda Ana Kelime İçeren Bağlantı Metni Bağlantılar
Google’ın yüksek miktarda ana kelime içeren bağlantı metni bağlantılarına sahip büyük ölçekli makale pazarlama veya misafir olarak yayınlama kampanyaları hakkındaki düşünceleri oldukça olumsuz.
Misafir yazarlık, hiç kuşkusuz ülkemizde tercih edilen dijital pazarlama çalışmaları arasındadır. Yani bir bloga gidiyorsunuz ve sitesinde yayınlatmak üzere bir içerik oluşturuyorsunuz. E tabii yazıya link koyarak, sitenize de backlink kazandırmış oluyorsunuz.
Peki bunun nesi yanlış? Google neden bu konuda sıkıntı çıkartıyor?
Google’ın sevmediği konuların başında reklam kokan anchor text’ler gelmektedir. Yani basit bir örnek vermek gerekirse,
Kış aylarında tercih edecebileceğiniz uygun fiyatlı botlar arasında…
Yukarıdaki anchor text yani “uygun fiyatlı botlar”, belli ki yazıya tamamiyle reklam amaçlı koyulmuş. Bu tarz metinlerden çıkan linkleri Google sevmiyor.
Başka bir örnek ise hep aynı kelimeden link çıkmak. Yani “kiralık yat fiyatları” kelimesinde Google’da üst sıralarda çıkmak istiyorsanız, anchorlarınızın %90’nını bu kelimeden çıkmamalısınız.
Otomatik Programlar
Sitenize bağlantılar oluşturmak için otomatik programlar veya hizmetler kullanma konusu da bir diğer doğal olmayan backlink konusudur.
Backlink kasma olarak bilinen ve tam bir black hat SEO taktiği olan otomatik backlink kurgusu, kesinlikle yapılmaması gereken bir SEO çalışmasıdır. Forumlardan alacağınız 10TL lik paketler, otomatik programlarla sitenize link göndermekte ve sitenizin Google indeksinden kaybolmasına bile neden olabilmektedir.
Reklam Metinleri (Page Rank Akışı Olan)
Reklam metinleri, para ile link alma örneğine oldukça benzemektedir.
Genellikle sidebara eklenen reklam metinleri ile tüm sayfalardan page rank akışı hedeflenmektedir. Ancak eğer Google’ı kandırmayı başaramazsanız, başınız belada demektir.
Google, reklam amaçlı kullanılan metinlere kesinlikle Nofollow etiketinin eklenmesi gerektiğini belirtiyor. Yani istenen html yapısı aşağıdaki gibi olmalıdır:
<a href=”https://www.seosozluk.com/” rel=”nofollow”>Nofollow örneği</a>
Editoryal içerik
Editoryal içerik, bir web sitenin ürünlerini veya servislerini tanıtmak için yazılan yazılara verilen isimdir. Bu tarz çalışmalarda da eğer Google politikalarına uymak istiyorsanız, verilen linklere nofollow etiketi ekletmelisiniz.
Hemen hemen tüm SEO uzmanları bu tarz içeriklerle page rank değeri kazanmak için uğraş içerisinde, dolayısıyla eğer bu işi kitabına göre yapacaksanız, dikkat etmeniz gerekenler:
Anchor textleri her defasında farklı kullanın (burayı, tıklayın gibi kelimeleri tercih edebilirsiniz)
Hep aynı tarz kaynaklardan editoryal içerik temin etmeyin
Kullandığınız içerikler birbirleri ile kesinlikle benzer olmamalı
Bu işi genel backlink profilinize oranla çok fazla yapmayın
Kalitesiz Dizin Siteleri
Kalitesiz dizinlerden gelen linklerin değersiz olduğu çok açıktır. Dolayısıyla bilmediğiniz dizinlerden kesinlikle uzak durun derim.
Çalıştığım birçok müşterinin backlink profilini incelediğimde, karşıma bu tarz dizin siteleri hep çıkıyor. Yani birçok web site mutlaka uyanık SEO uzmanlarının tuzağına birkez düşmüş oluyor. Majestic veya ahrefs gibi backlink araçları ile yaptığım incelemelerden sonra genellikle ilk işim bu tarz dizin sitelerini engellemek oluyor. İnanın sırf bu tarz siteler yüzünden Google banlanma sorunu ile karşılaşan müşterilerim oldu.
Link Yerleştirilmiş Eklentiler
Bir eklenti yapıyorsunuz ve insanlar bu eklentiyi sitelerine koydukları zaman, size otomatik link çıkıyorlar…Google bu tarz çalışmalara da hiç sıcak bakmıyor.
Google’ın resmi sitesinde verdiği örneğe bakarsak:
Bu sayfanın ziyaretçileri: 1472
araç sigortası
Eğer ziyaretçi sayılarını gösteren bir eklenti yapıp, altına da Google’da üst sıralarda çıkmasını istediğiniz kelimeyi eklerseniz, sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Footer Linkleri
Web sitelerin footer alanlarına eklenen linkler, birçok SEO çalışmasında kullanılan ancak yine oldukça tehlikeli linklerdir.
Örnek:
Eğer bir yazılım firmanız varsa ve yaptığınız sitelerin footer bölümüne imzanızı koyarsanız pek bir problem yaşamayacaksınızdır. En azından Google öyle diyor…
Veya hemen hemen tüm sitelerin footer bölümünde sosyal medya linklerine rastlanır. Yani düşünsenize, Facebook veya Twitter bu çalışmalardan zarar görüyormuş? ??
Peki footer linkleri ne zaman problem oluşturur?
Google’a göre, eğer footera koyulan linkler Google’ı kandırmaya yönelikse durum oldukça sıkıntılı. Mesela:
ofis mobilyaları anahtar kelimesinde Google’da yükselmek istiyorsunuz ve bir teknoloji haber portalı ile anlaşıp, footera linki eklettiniz? ee..? ne alaka şimdi ?? Google, ensenizden yakalar valla ??
Forum Yorumları
Forumlara eklenen linklere artık otomatik nofollow etiketi ekleniyor ancak yine de bu çalışmanın tadını kaçırmamak lazım. Yani forumlardan kendinize devamlı linki çıkışı yapmamalısınız. Bu çalışma domain authority değerinizin düşmesine neden olacaktır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder