1 Kasım 2017 Çarşamba

SEO Terimleri

 SEO Terimleri

Bir çok alanada olduğu gibi internet alanında da hergün yeni terimler ortaya çıkmakta ve kabul görmekte. Bu terimler, özellikle seo ile ilgili olanları sizler için bir kaç kolay başlık altında derleyelim istedik.

Türkçe kaynaklarda çok fazla açıklanmamış olan bazı seo terimleri sözlüğümüz ile ilgili bu yazımızdan umarım fayda elde edebilirsiniz. Yabancı sitelerde geçen bazı kelimeler okunduğunda bu da neymiş dememeniz ve güncel bilgileri takip etmeniz için bu kelimelerden sık kullanılanların bir kısmını Türkçe olarak açıklamak istedik.

Güncel seo terimleri sözlüğü

    Black hat seo


Doğal olmayan arama motoru optimizasyonu çalışmalarıdır. Kısa vadede sitenize fayda getiriyor gibi görünse de uzun vadede arama motorlarından ceza almanıza sebep olurlar.

    Root domain nedir ?

Kök etki alanı diye Türkçeye çevrilebilir. Örneğin http://www.celilcan.net/seo-haberleri/diye bir url den bahsederken bunun ana domaini nedir diye soracak olursak celilcan.net ‘dir.

    Google ban nedir ?

Google arama sonuçlarında kısmen yada bir çok kelimede tamamen çıkmama durumudur. Bir ceza türüdür. Sandbox ve diğer cezalar ile aynı tür etkileri gösterir.

    Meta etiket

Genellikle <head></head> kodları arasına eklenen ve google gibi arama motorlarına site hakkında bilgi vermeyi amaçlayan etiketlerdir. Örneğin meta description, title, meta keyword vs.

    Heading etiketi

SIrası ile h1 den başlayıp h6 ya kadar devam eder. Yazıl içindeki başlıklara boyut vermek için kullanılır. Arama motorları tarafından önemsenen bir etikettir. Anlamlı bir şeklide abartılmadan kullanıldığında olumlu sonuçlar alabilirsiniz.

    Site dışı seo nedir ?

Bir seo çalışmasında site dışından ( off page ) yapılan çalışmalar bütünüdür. Buna örnek olarak backlink alma, tanıtım yazısı, sosyal medya çalışmaları gösterilebilir.

    Site içi seo nedir ?

Yazılım ile ilgili veya site içinde yapılan tüm çalışmalar bütünüdür. Örnek olarak kod doğrulama, site hızı, etiket kullanımları, semantik uygunluk, mobil uygunluk, zengin snippet gibi uygulamalar gösterilebilir.

    Serp nedir ?

Arama sonuçlarında çıkan sayfalar tabiridir. Search Engine Result Page kelimesinin kısaltılmış halidir. Soru olarak kelimelerdeki serp durumun nedir demek. Arama sonuçlarında çıkıyor musun gibi bir anlama gelir.

    Backlink nedir ?

Site dışı arama motoru optimizasyon çalışmaları arasında yer alır. Doğal veya doğal olmayan yollardan başka sitelerin size bağlantı vermesi anlamına gelen kavramdır.

    Google dalgalanması neden olur ?

Özellikle algoritma güncellemeleri öncesinde yaşanan durumdur. Yanlış yapılan optimizasyon çalışmaları veya otorite eksikliği gibi sebeplerle sitenin arama sonuçlarında gün içinde sürekli olarak aşağı yukarı gelmesi durumudur.

    Alt etiketi

Web sayfasında kullanılan resimlere tanımlanarak arama motorlarına resmi daha anlamlı bir şeklide tanımasını sağlayan etikettir. Böylelikle o resmin neyle ilgili olduğunu söylemiş oluruz.

    Robots.txt

Arama motorlarına sitemizin hangi bölümünü görmesini yada görmemesini istediğimiz söylediğimiz dosyadır. Sitenin ana dizininde bulunur. Ayrıca site haritasını bilgilendirme amaçlı buraya eklemeliyiz.

    DMCA nedir ?

Digital Millennium Copyright Act yani Türkçe olarak Dijital Milenyum Telif Hakkı. DMCA tarafından telif hakkı ile korunan içerikler başka sitelerde kullanıldığı zaman. Google bunu delil olarak kabul edip sitenize bu içeriği kaldırmanız için uyarı gönderir.

    Mozrank nedir ?

Opensiteexplorer tarafından tescilli olan bu kelime bir sitenin MOZ tarafından popülaritesini gösteren puanlamadır diyebiliriz. 100 üzerinden yapılan puanlama 100 ‘e ne kadar yakınsa o kadar kaliteli olduğunu gösterir.

Mozranrk hangi değerleri baz alarak hesaplanır derseniz , Backlink kalitesi, İndex sayısı, Site yaşı ,Kodların doğrulanmış olması, özgün içerik gibi kriterler baz alınır.

MozRank sorgulaması yapmak için : http://www.opensiteexplorer.org

kaynak: celilcan.net

doğru seo hizmetini alabilmek için DigiWorks Team ile iletişime geçebilirsiniz. 0850 577 7670

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder