16 Kasım 2017 Perşembe

WordPress Admin Panelini Hızlandırma Rehberi

İnternette yayın yapan her site belli bir alt yapı sağlayıcısına ihtiyaç duyar. Ülkemizde en çok kullanılan alt yapı sağlayıcısı ise WordPress’tir. Her 10 kişiden 8’inin kullandığı bir sistemdir. Gerek kolay kullanımı gerekse de sade tasarımı sayesinde ülkemizde web işleri ile ilgilenen herkesin adını sıklıkla duyduğu ve birçoğunun sitelerinde kullandığı bir sistemdir. WordPress sağladığı eklenti yükleme avantajı ile de birçok kişinin ilgisini çekmiştir. Öğrenme zorluğu olmadan da kolayca öğrenebilecek bir içerik sistemi olduğu için çok tercih ediliyor.


WordPress sitenizin admin paneline girmek için admin giriş sayfası bazı kullanıcılar da yavaş olduğu için şikayetler duyabiliyoruz. Eğer sizin de yavaş çalışan bir admin paneliz varsa ve bu durumdan şikayetçi iseniz bu yazı tam size göre. Bu yazının devamında WordPress admin paneli hızlandırmak için yapılması gerekenler anlatılacaktır.

W3 Total Cache Eklentisi

Makalenin giriş kısmında da anlattığımız gibi WordPress eklentileri sayesinde birçok sorun düzeltilebiliyor veya birçok yapılmak istenen kolaylıkla yapılabiliyor. Sizin de admin panelinizin yavaş çalışması gibi bir sorununuz varsa eklenti kullanarak bu sorunu çözmeniz mümkündür. W3 Total Cache eklentisi direk olarak admin panelini yavaşlatmaz fakat bazı sitelerde sunucu kaynaklı da olduğu için yüklenen eklentiler bazı sayfaları ve siteleri yavaşlatabiliyor.

WordPress’in en kullanışlı ve en çok tercih edilen eklentilerinden olsa bile ayarları doğru yapılmadığı zaman sitelerde bazı küçük aksaklıklara yol açabiliyor. Eklenti içerisinde bulunan Object Cache kısmını aktif olarak kullanıyorsanız admin panelinizin yavaşlaması bundan kaynaklı olabilir. Bu özelliği pasif hale getirerek sorunu aşmanız mümkün olabilir. Ancak eğer yavaşlama sunucu kaynaklı ise bu durum kesin olarak çözülür diyemeyiz.

Doğru CloudFlare Ayarları

Bu önerimiz sadece Cloudflare özelliği kullanan siteler içindir. Eğer sitenizde böyle bir özellik aktif olarak bulunmuyorsa bu tavsiyeyi es geçebilirsiniz. Cloudflare sitenizi hızlandırır ve bunun yanında sitenizi daha güvenli bir hale getirir. Dış kaynaklardan gelen siber saldırılara karşı savunur. Fakat bu hizmetin yararlı olabilmesi için ayarlarının sorunsuzca ve en doğru bir şekilde yapılmış olması gerekir. Eğer ayarlarınızda bir takım sorunlar varsa admin panelinizde yavaşlamalar gözükebilir.

Öncelikle Cloudflare hesabına giriş yaparak Sayfa ayarları kısmından ayarları değerlendirmeye başlayalım. WordPress admin paneli için birtakım özel ayarlar atamanız gerekir. Bunun için Page rules kısmında URL alanına siteniz.uzantıs/wp-admin şeklinde bir url atayın. Ardından ayarları yapınız.

Eklentilerinizi Kontrol Edin

WordPress eklenti yüklemesine açıktır. Sunucunuzun kaldırabildiği kadar yükleme yapabilirsiniz. Ancak her lisanslı eklentide yüklenmez. Hız açısından optimize edilmiş eklentileri tercih etmek sitenizin hızı ve admin paneli hızı için çok önemlidir. Eğer baya eklenti yüklediyseniz bunların arasında elem yapın ve gereksiz olanları önce etkisizleştir ve sonra silin.  Eklenti kaynaklı admin paneli yavaşlaması sorununuz varsa; eklentileri eleyerek silmeniz ya da Plugin Perfonmance Profiller eklentisi ile yavaş çalışan eklentileri tespit edebilir ve kaldırabilirsiniz.

Güncellemeler Ve Sunucu Değişimi

WordPress sürekli güncellenen bir site alt yapı sağlayıcısıdır. Ara ara gelen güncellemeleri yapmanız sizin için büyük bir avantaj sağlar. Hem dışardan gelecek olan saldırılardan hem de sürekli olarak güncellemeler ile hız optimizasyonu yapılır ve böylece sitenizle birlikte admin paneli de hızlanır.

Eğer sunucunuzda şişme varsa ve bundan kaynaklı site ve admin paneli yavaşlaması sorununuz varsa daha geniş bir depolaması olan ve CPU oranı yüksek olan bir sunucuya geçiş yapabilirsiniz. Ama sunucu değiştirmeden önce kodlama konusunda bilgisi olan uzman kişilere temanızı optimize ettirmeniz veya hızını test ettirmeniz tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder