15 Aralık 2017 Cuma

Backlink Nedir , Nasıl Alınır

Yani kısaca backlink nedir? Backlink nasıl alınır size anlatmak istiyorum. İki tane web sitesi düşünün; bir tanesi sizin olsun..Ayakkabı sitesi.

 Web sitenizin sayfa kategorilerinin hep ayakkabı üzerine olduğunu varsayıyoruz. Bir tane daha site var bu da terlik üzerine. Bu da aynı şekilde tüm alt sayfalar terlik üzerine dizayn edilmiş. Bir gün ayakkabı sayfanızdan terlikle ilgili bir şey geçiriyorsunuz ve kullanıcılara faydalı olması için bir link vermek istiyorsunuz. İşte bu aksiyonun adı backlink. Bu ayakkabı sitesi terlik kelimesinden terlik kelimesine bir link verdiği zaman burada bir otorite, bir değer geçişi oluyor. Ve bu kelimeyle terlik sitesi biraz da olsa otorite olmaya başlıyor. İnternet dünyasında bu işlem ne kadar fazla olursa yani 1 milyon tane site terlik ve türevlerinden bu siteye link verirse o zaman bu bahsettiğim terlik sitesinin otorite değeri çok yüksek olacaktır.

Google aramalarında terlik ve varyasyonlarında mutlaka bu siteyi üst sıralarda görmeye başlayacağız. Peki backlink kavramını bu kadar değerli yapan şey ne? Öncelikle Google’ın yönergelerinden çok kısa bahsedeyim. Google kesinlikle bu işlerin parayla olmaması gerektiğini söylüyor. Yani siz bir backlink temin edecekseniz bunun doğal yollarla olması lazım. Yani web sitenizde iyi içerikler oluşturacaksınız, keşfedilecek, bir site kullanıcılara yararlı olması için sizin sitenize link verecek.  Ve böyle doğal birsüreç başlayacak ve siteniz yukarıya çıkmaya başlayacak.

Özellikle ülkemizde link paylaşımı çok fazla gördüğümüz durumlardan değil açıkçası. Yani Avrupa’ya veya Amerika’ya baktığımızda oradaki web siteler kullanıcıların daha detaylı bilgi alması için bu tarz yöntemlere başvururken ülkemizde bu işlem çok fazla yapılmıyor. Dolayısıyla bizi biraz daha mecburiyetten link satın almaya, doğal yollarla backlink temin edilmediğinden dolayı başka kaynakların kapısını çalıp onlardan link talep etmek ve satın almak durumunda kalabiliyoruz. Ama çok dikkatli olmamız gerekiyor. Satın alınacak backlink çok iyi planlanmalı ve rastgele seçilmemelidir. Backlink nasıl alınır? Alacağınız backlinki haber sitesinden mi, blogdan mı alacaksınız, portaldan mı alacaksınız hatta belki üniversite sitelerinden mi alacaksınız? Bunun kararını çok iyi vermeniz lazım. Sadece haber sitelerinden almanız (ki sektörde genelde böyle yapılıyor) bir risk teşkil edecektir veya risk olmasa bile çok fazla değer kazancı olmayacaktır. İşte bunun yerine bloglardan ve portallardan da almanız hatta kaliteli edu uzantılı web sitelerden , ülke içindeki .edu uzantılı websiteler bir nevi belki şe yarayabilir.

Zaman – Baclinkleri ne zaman alacaksınız? Yani bir gün içerisinde 50 tane backlink mi alacaksınız veya bu sürevi bir aya mı yayacaksınız? Burada önemli olan doğal bir görünüm yaratmak. Yani siz web sitenizi açtınız bir hafta geçti, bir ay geçti…Yavaş yavaş backlink çalışmalarına başlayıp bunu belirli bir düzene oturtmanız lazım. Eğer birden dünden bugüne sitenizde inanılmaz bir frekans yaşanırsa yani birden 150-200 tane backlink sitenize gelmeye başlarsa burada problem olacaktır. Şunun da altını çizmek istiyorum. Çok ilginç bir projeniz olur, çok değerli bir projeniz olur ve bir gün tüm haber siteleri sizi haber yapar ve backlinkleriniz birden çıkabilir. Bunda problem yok. Google açısından da bunda bir problem yok. Burada önemli olan gelen backlinklerin kalitesi yani dediğim gibi bir günde 50 tane kalitesiz hatta çöplük diye tabir edilen web sitelerden backlink gelirse bu çok büyük problem olacaktır ve yüksek ihtimalle de banlanacaksınızdır.

Anchor text – Şu terlik kelimesi. Yani ayakkabı sitesinden bu terlik sitesine geçerken kullandığımız terlik kelimesi (bu kelimeye link vermiştik) bunun adı Anchor text. Burada da sadece anahtar kelimenizi düşünmemelisiniz. Yani ben terlik yazınca çıkmak istiyorum demeniz sadece terlik kelimesinden backlink alacağınız anlamına gelmiyor.  Burada uzun kuyruklu kelimeler de kullanmamız lazım. Yani terlik fiyatları, terlik çeşitleri, yaz için terlikler, bayan için terlikler vs. Bunların kullanımı da bu doğal süreci arttıracaktır. Yani kimse size sürekli onlarca web site terlik terlik terlik diye backlink vermez burada zaten anormal bir durum oluşacaktır. Hatta bazen tıkla kelimesinden bile link almanız lazım. Detayları şimdi tıklayınız. Tıklayınız kelimesinden gelme sebebi doğallık yaratacaktır. Bu da çok önemli. Terlik kelimesinde (yine aynı örnekten gidiyorum) sadece ana sayfanızda çıkmasını hedefleyemezsiniz yani web sitenizde 40.000 tane sayfa var ama siz backlink çalışmanızı anasayfanıza yapıyorsunuz. Yani bu yapılabilir ama etkisi çok olmaz eğer yine dozunu arttırırsanız bir spam durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Çok tehlikeli. Onun yerine alt sayfalarınıza, iletişim sayfanıza, kategori sayfalarınıza yapılan çalışmalar aslında sizin ana domaininizin değerini de arttıracaktır dolayısıyla tek bir sayfaya yönelmemeniz daha doğru.

“No follow” etiketi – Bu bir eşleme etiketidir. Yani basit bir kodla no follow etiketi eklenir ve Google’a “bu linki takip etme yani bir değer aktarımı olmasın” komutu verilir. Genelde reklamlarda kullanılır. Yani siz şuraya bu terlik kelimesine reklam almışsınızdır. Ekleyeceğiniz no follow ile bu otorite aktarımı olmaz. Ve siz backink alırken eğer karşı taraf bütün etiketlerine “no follow” koyarsa verdiğiniz etiket boşa gidecektir. Herhangi bir şekilde bir değer kazanımı olmayacaktır. Ama şunun da altını çizmek istiyorum; binlerce linkiniz varsa birkaçında “no follow” olması normaldir. Herkes de do follow dediğimiz yani no follow’un zıttında link vermek zorunda değil. Yani şu kısımda altını çizmek istediğim konu doğallık. Web sitenize alacağınız backlinkleri kendi kendinizi Google yerine koyup doğallıktan çıkmayarak bir şekilde sürdeürmelisiniz, dizayn etmelisiniz.

Black hat SEO taktikleleri – Şimdi normalde bildiğimiz önemli forumlarda şu tarz bilgiler göreceksiniz. İşte 3 aylık link, veya footer link çıkışları, forumlardan linkler vs. Bunlar kesinlikle bizim önermediğimiz şeyler. Bundan 10 sene önce bunlar yapılıyordu belki işe de yarıyordu ama durum böyle değil. Bir link üç aylık olmaz. Zaten bir güvenilir kaynaklardan alınan bir linkin etki etmesi 4 aydır. Dolayısıyla 3 aylık, 2 aylık backlink çok saçmadır.

Footer linkleri – Bir tane haber sitesi düşünün. Güncel haberleri paylaşıyor. Footerda da bir tane kelime var. Terlik. Şimdi o terlik o footerda ne arıyor? Dolayısıyla oradan link çıkmak da manasız olacaktır ama örneğin bir web tasarım ajansınız var oradaki web sitenin sonuna kendi ajansınızın ismini koyabilirsiniz. Zaten bu çok kullanılan bir şey. Google’ın da bunu kabul ettiği, bu şekilde kullanılabileceğini söylediği bir yönergedir ama çok fazla da değer geçişi de olmayacaktır.

Forumlar – Forumların en büyük problemi sayfalarında çok değerli bilgilerin olmamasıdır yani birisi bir başlık açar, altına birisi 2 satır bir şey yazar. Genelde forumlarda böyledir. Siz oraya kendi linkinizi koyarsanız aslında değersiz bir sayfadan link almış olursunuz. Bu da biraz önce bahsettiğim spam kısmına girebilir. Burada çok dikkatli olmalısınız. Bunu da kesinlikle önermiyoruz.

Dizinler – Dünyada çok fazla kaliteli dizin kalmadı. İşte herkes DMOZ konuşur çok değerlidir diye. Artık onun bile etkisi yok. (KAPANDI!!!) Yani dizinler de artık çok değersiz. Artık arama motorları dizinlerden çok daha iyi çalıştığı için dizinlere gerek yok. Bu tarz çalışmalar da çok tehlikeli olacaktır. Özellikle forumlardan veya herhangi farklı kaynaklardan kesinlikle işte 5 liraya, 10 liraya neyse backlink paketi almamalısınız. Eğer alırsanız bugün bahsettiğim gibi doğallık bozulmuş olur. Google’ın gözünde spam hareketler yapan bir web site haline gelirsiniz ve banlanmanız an meselesi haline gelir. Yani backlink çok basittir, alınması da çok basittir ama yanlış yaparsanız çok büyük problemlerle başınız ağrıyacaktır. Bugünkü konumuz bu kadar. Yorumlar kısmında da istediğiniz soruları da sorabilirsiniz veya aklınıza takılan kısımları da belirtebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder