19 Aralık 2017 Salı

Blogger mı? WordPress mi?

Blog kullanıcılarının ve internette bir blog kurarak deneyim kazanmak isteyenlerin sıkça akıllarına takılan sorulardan biridir Blogger mı? WordPress mi? sorusu.  Genellikle Blogger’ı kullananların da WordPress’i kullananların da kendilerince, kullandıkları sistemi sevme nedenleri vardır. Bu nedenler artıları ve eksileriyle gözden geçirildiğinde ortaya aşağıdaki gibi bir yorum çıkmaktadır:

Öncelikle Blogger ve WordPress’in ayrı ayrı özellikleri olan oldukça kullanışlı sistemler olduğunu belirtmek gerekir. Fakat Blogger kullanan bir kişi WordPress’e, WordPress kullanan bir kişi de çeşitli nedenlerle Blogger’a geçebilmektedir. İlk olarak Blogger’a bakacak olursak, Blogger’ın bir Google ürünü olduğunu söylemek gerekir. Bunun kullanıcılara ilk faydası, indekslenme hızının WordPress’e göre daha avantajlı olmasıdır. Blooger’ın bir diğer önemli özelliği ise, Google sayesinde güvenilirliğinin yüksek olmasıdır.  WordPress’e bakıldığında ise ilk dikkat çeken özelliği, WordPress’in bütün blog ayarlarına ulaşım izni olan bir sistem sunmasıdır. Bu özelliği ile “WordPress saf yaratıcılığı sunmaktadır” demek yanlış olmaz. Buna ilaveten WordPress’in diğer önemli özelliği ise çok fazla tema seçeneği sunmasıdır. Buraya kadar değinilen genel özellikler, Blogger mı? WordPress mi? sorusunun yanıtını veya kullanıcıların neden birinden diğerine geçme ihtiyacı hissettiklerini açıklamaya yetmemektedir. Bunun için biraz daha ayrıntıya inmek gerekir.

Blogger mı? WordPress mi? sorusunun yanıtı aslında kullanıcının yapmak istediklerinden dolayı bu iki blog sisteminden birinin, diğerinden daha kullanışlı olmasına neden olmaktadır. Blogger’ı biraz daha ayrıntılı incelediğimizde, ekstradan domain ve host’a gereksiniminin olmaması dikkat çekmektedir. Yani Blogger bu hizmetleri ücretsiz olarak kullanıcıya sağlamaktadır. Fakat Blogger bu hizmetleri ücretsiz verirken, blogun tüm özelliklerine erişim hakkını kullanıcıya vermemektedir. Yani Blogger tam anlamıyla bir “blog sistemi” olarak tasarlanmıştır.  Bu özellik WordPress’te ise tam tersidir. WordPress’e her ne kadar blog sistemi dense de aslında bir içerik yönetim sistemi olduğundan dolayı, sistemin bütün ayarlarına ulaşma olanağı kullanıcının elinin altındadır. Örneğin, Blogger kullanan bir kişi eğer bir blog’dan daha fazlasını yapmak istiyorsa, o zaman Blogger ona yetmeyecektir.


Blogger mı? WordPress mi? sorusunun yanıtı için WordPress’in bir blog’tan daha fazlası için özellikler sunması bir artı gibi görünse de, WordPress’in bu sınırsız özellikleri sadece özel bir hosting hizmeti alındığında açıktır. WordPress.com üzerinden açılan bir blog hesabında bu tema vb. değişikliklerin yapılabilmesi için ücret ödemek gerekmektedir. Bu, WordPress’in en olumsuz yanıdır. Bu açıdan Blogger, eğer kullanıcı kod yazmayı biliyorsa, hiçbir ücret ödemeden blog içinde değişiklik yapılmasına izin vermektedir. Blogger kullanıp, kod yazmayı bilmeyen birçok kişi ise blogunu geliştirmek için internette birçok sitede paylaşılan ücretsiz html kodlarını kullanarak sitesini geliştirebilir.

Blogger mı? WordPress mi? sorusun en kısa yanıtını şöyle vermek en doğrusudur: Her iki blog sistemi de diğerine göre artılara ve eksilere sahiptir. Fakat hangisinin daha kullanışlı olduğunu aslında kullanıcının gelecekte yapmak istedikleri belirler. Blogger temel olarak blog amaçlıdır. WordPress ise hem blog hem normal bir site, hatta daha da fazlasını, oluşturabilecek özellikte bir sistem sunar. Blogger ücretsiz, WordPress’in ise tema geliştirmeleri ücretlidir. Blogger ve WordPres’in bütün bu özellikleri kullanıcıların hedefleriyle birleştiğinde, Blogger mı? WordPress mi? sorusunun tek bir yanıtının olmadığı ve yanıtın kullanıcıdan kullanıcıya değişkenlik göstereceği ortaya çıkmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder