29 Aralık 2017 Cuma

Google Description ve Snippet Uzunluklarında Güncelleme Yaptı

Google, artık daha uzun bilgi kutucukları (Snippet) kullanacak. Benzer şekilde meta descriptionlarda da karakter limitleri değişti! Bu güncellemeler hem Google hem de SEO için oldukça büyük yenilikler!

Peki tam olarak neler değişti ve bu değişim ne zaman gerçekleşti? Daha da önemlisi, bu büyük değişim SEO için ne anlam ifade ediyor, nelere dikkat etmelisiniz? İşte tüm bu soruların cevaplarını gelin beraber inceleyelim.
Google’dan Resmi Snippet Açıklaması

Google, artık, arama sonuçlarında daha uzun snippet’lar kullanacak. Yani, ekranda size gösterilen kısa bilgilendirmelerden, kırpıntılardan bahsediyoruz. Bu değişim hem mobil cihazlar hem de masa üstü için geçerli. Daha uzun kırpıntı demek, aynı zamanda meta descriptionların da etkilendiği anlamına geliyor. Çünkü, kırpıntı alanlarında yer alan bilgiler, web sitelerinin meta descriptionlardan alınıyor.

Google, resmi olarak şöyle bir açıklamada bulundu: “Organik arama sonuçları için, tekst kırpıntıların; uzunluğunu, tavsiye edilen uzunluğu ve aynı şekilde kullanıcıya gösterilen uzunluğu da değiştirdik.” Yani, standart uzunluklar tamamen değişti!

Şimdi, örnek üzerinden konuyu biraz daha somutlaştıralım. Diyelim ki vergi kanunlarında bir değişiklik oldu ve bu konuyla ilgili bir okuma yapmak istiyorsunuz. “Yeni vergi kanunu” gibi bir arama yaptığınızda Google size konuyla ilgili son günlerde yazılan birkaç makale gösterecektir.

Hatta, makalelerin altında, içeriğe dair kırpıntılar (Snippets) da sunacaktır. İşte bu kısa bilgi yazılarının karakter sayısı, 15 Kasım öncesinde 165 karakterle sınırlıydı. Şimdiyse, Google’ın bu metinlere birkaç satır daha eklediğini görebilirsiniz.

Eskiden, arama sonuçlarında (mobil veya masa üstü olsun) sadece iki üç satır bilgi metni görürken, şu an bu sayı 4, 5, hatta bazen 6 satıra çıkmış durumda. Karakter sayısı 266 karaktere kadar çıkabiliyor! Google bazen, metni üç nokta işaretiyle kesmek yerine, tam cümleyi göstermek için 273 karaktere kadar çıkabiliyor.

Bunun, kullanıcıya sağladığı fayda oldukça değerli aslında. Çünkü, eskiden bu tür kırpıntılarda yazılı metinler, kullanıcıya yeterince bilgi vermiyordu. Kullanıcılar, ilgili siteyi ziyaret etmek ve konuyu daha iyi anlama ihtiyacı duyuyorlardı. Şimdiyse, daha uzun metinlerle konunun ne olduğunu anlayacaksınız ve sayfayı tıklayıp ayrıntılı bir okuma yapmanıza gerek kalmayacak. Tabii ki her arama, peşinden koştuğunuz her cevap için bu geçerli değil. Ama işin genel mantığı ve sağladığı fayda bu!

Bu değişimin SEO açısından yenilikler getirdiği ortada. Bu değişimle birlikte aslında Google iki konuda güncelleme getirmiş oldu.

1. Snippet uzunluk standartları değişti.

2. Bu konuyla ilgili rehber kılavuz da değişmiş oldu.

Google, eskiden, konuyla ilgili sunduğu kılavuzlarda, meta description sınırı için 160, 180 karakter öneriyordu. Henüz, rehbere girmiş, yeni bir karakter sayısı önerisi yok. Fakat, yapılan araştırmalar 300 karakterin ideal olduğunu gösteriyor. Test niteliğinde birçok arama incelenmiş ve resmi bir açıklama gelirse de, 320 karakteri aşmayacağı öngörülüyor.
Güncelleme Ne Zaman Yapıldı?

Kesin bir tarih yok; ama herkes Kasım ortası bir tarihte hemfikir. Veri setlerine bakıldığında, snippet’lardaki uzunluk değişiminin 22 Kasım’da fark edildiğini söyleyebiliriz. Bahsettiğimiz değişimin oranı %50; yani, arama sonuçlarında, uzunluğu artan snippet hacmini ifade ediyor! Güncel oran ise %51; bu da demektir ki, değişim henüz tüm arama sonuçları için geçerli değil.

Güncellemenin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için, 165 karakter limitiyle yapılan optimizasyonların şu an yetersiz olduğunu belirtmek gerekiyor! Hatta, yapmanız gereken güncellemelerle ilgili bir saat bile kaybetmeyin! Birçok e-ticaret sitesi çoktan aksiyon aldı bile. Önemli sayfalarınızı optimize ettiğinizde arama sonuçlarındaki mevcut varlığınızın arttığını göreceksiniz. Rakiplerinizin böyle bir güncelleme yapmadıklarını düşünürsek, elinizde şu an kaçırılmayacak bir fırsat var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder