1 Aralık 2017 Cuma

HTML5 Ve CCS3 Nedir?

HTML5 Nedir ?

Günümüzde son olarak HTML dilinin sürümü diye ifade ettiğimiz versiyon olarak 5 versiyonu kullanılmaktadır. Kelime anlamına baktığımızda ise “Hyper Text Markup Language” kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Bu kelimeyi Türkçe ‘ye çevirdiğimizde ise “Zengin Metin İşaretleme Dili” anlamına gelmektedir. Aşağıda ki tabloda yıl yıl HTML’in çıkan versiyonlarını görebilirsiniz.

HTML 1991
HTML 2.0 1995
HTML 3.2 1997
HTML 4.01 1999
XHTML 2000
HTML5 2014
HTML ile yapılan internet siteleri ilk başlarda sadece metinlerden oluşuyordu. Büyük küçük harflere dayanan bu dil ile pek bir şey yapmak mümkün değildi. 1996 yılında ise görsel anlamda daha fazla şey yapabilmek için XHTML’ ye ek olarak CCS çıkarıldı.

CCS3 Nedir ?

CCS3’e geçmeden öncesinde öncelikle CCS kelimelerinin ne anlam ifade ettiğini bilmekte fayda vardır. Baş harflerinin açılımını yazdığımızda ise “Cascading Style Sheets” olan kelimeler topluluğu bizim dilimize çevirdiğimizde “Basamaklı Still Sayfaları” anlamını taşımaktadır.

CCS ile paragrafların rengini değiştirebilir, butonlara çeşitli renk geçişleri sağlayabilme ve daha bir çok görsel değişiklik yapma hakkını sağlar. CCS ortaya çıkmadan öncesinde her bir etikete ayrı ayrı still tanımlamanız gerekiyordu. Fakat CCS ortaya çıktıktan sonrasında böyle bir işleme gerek kalmayıp tek bir dosya sayesinde istediğiniz etiketlere still tanımlayabiliyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder