14 Aralık 2017 Perşembe

İnternette Doğru Bilgiye Ulaşmanın 3 Sırrı

Herhangi bir konu hakkında bilgi sahibi olduğunu iddia etmek zor bir eylemdir.Bildikleriniz, bilmediklerinizin yanında küçük kalabilir.Bildiklerinizin doğruluğu ise kesin değildir.

Bilgi üzerine felsefe yaptıktan sonra teknolojiye geri dönelim.İnternet bilgiye ulaşmada kolaylık sağlayarak birikimlerin paylaşılmasında büyük rol aldı.Bunun yanında bilginin doğruluğu da önem kazandı.Doğru, yanlış bilgiler yayılarak bilgi kirliliği yaygınlaştı.Doğru bilgiye ulaşmak için iyi bir internet kullanıcısı olmak gerekiyor.

Size doğrudan bağlı olmayan birinci sırrımız arama motorları.Arama motorları değişen algoritmasıyla artık ziyaretçiler tarafından yorumlanan, uzun süre okunan ve paylaşılan içerikleri sıralamada ön plana çıkararak doğru bilgiye ulaştırıyor.Örnek vermek gerekirse Pekmezin faydaları olarak arama yaptınız.Pekmez konusunda birçok içeriğe sahip, kullanıcıları sitede zevkle okuyarak yorum yapmış ve karşılık almış bir bilgi sitesi sizi ilk sıralarda karşılaşar. Girersiniz içeriği doğru bulmuyorsanız siteden hızlı bir şekilde ayrılırsınız. Çerezleriniz aracılığıyla arama motorları bu veriyi sitenin hanesine eksi olarak yazacaktır.Böylelikle sizden sonra girenler bu siteyi daha aşağılarda görecekler.

Doğru bilgiye ulaşmanın ikinci sırrı ise sizde bitiyor.Ne istediğini bilmek.Doğru arama kelimesi ve arama motoru ipucu kullanarak istenilen bilgiye ulaşılabilir.”Telefonuma mesaj gelmiyor” yazarsanız sizi forum siteleri ve soru-cevap siteleri karşılar.”Telefona mesaj gelmemesinin nedenleri” diye ararsanız bloglar sizi karşılayacaktır.

Üçüncü doğru bilgi sırrımız, bilginin teyit edilmesi.İçerikte sayfada dolup taşan bilgiler mevcut olabilir.İçeriği yayımlayan kimdir? önce buna bakmak gerekir.Bilgi sitesi magazin haberi konusunda size doğru bilgiyi sağlamayabilir.Daha çok kurumsal siteler ve geçmişi uzun yıllara dayanan siteler referans kabul edilebilir.Yorumlar ile geri dönüşler kontrol edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder