13 Aralık 2017 Çarşamba

Kaynak Kod Nedir?

Kaynak Kod: Android işletim sisteminde çalışan uygulamaların ve oyunların uzantısı olan APK‘nınpaketlenmemiş halidir. Yani bir APK uygulamasının içinde onlarca, yüzlerce hatta binlerce dosya ve klasör olur, işte o klasörlerin geneline Kaynak Kod denir ve Android Studio, Eclipse gibi programlar ile paketlenerek/derlenerek tek bir dosya haline getirilir, bu dosyanın uzantısı da .APK olur. Kısaca, Kaynak Kodlar yardımı ile uygulamaları düzenleyebilir ve tekrar tekrar imzalayarak paketleyebilirsiniz. Kaynak kodlar bir yazılımın diğer kullanıcılar veya geliştiriciler tarafından da incelenebilmesi açısından oldukça önemli kod dizgileridir. Örneğin bir yazılımcı bir program meydana getirip kaynak kodlarıyla birlikte yayınlarsa diğer geliştiriciler programın sorunlarını saptayabilir, programa ekstradan özellikler ekleyebilir ve programı farklı şekillere sokarak bambaşka yazılımlar meydana getirebilirler.

Kaynak kodlar diğer tip kodların aksine insanlar tarafından da anlaşabilen yapılardır. Programlama dili bilen bir kullanıcı kaynak kodları incelediği anda programın algoritmasını, çalışma mantığı ve işleyişi kolayca çözüp, müdahale edebilir.

Yazılımların kaynak kodlarının uzunluğu veya kaynak kod dosyalarının fazlalığı tamamen değişkenlik gösterebilecek bir durumdur. Bazen çok küçük programlar bile onlarca kaynak kod dosyasına sahip olabilmektedir. Eğer kaynak kodların arasında çok fazla kod dosyası yer alıyor bu muhtemelen programın farklı sekmeler içerisinde organize edilmiş olduğu anlamına gelecektir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder