29 Aralık 2017 Cuma

SEO Semantik Analiz, Benzerlik Gerçekten Önemli Mi?

Bazı SEO arkadaşlarımızın semantik kavramı ile benzerlik kavramını birbirine karıştırmakta olduğunu görüyorum. Semantik olarak rakiplerine benzetilen sayfaların gerçekten siteye bir katkısının olup olmayacağı ile ilgili bir arkadaşımızda sitedeki yorum alanlarından bir soru iletmişti. Şimdi gelin beraber karar verelim. SEO için semantik analizi beraber yapalım.
Analiz için Kullanılan Araçlar ve Yöntem

Analizimiz için kendi araçlarımı kullanmayacağım. Bazı SEOlar çıkıp yine neye göre gibi garip bir soru ile gelebilirler. Tamamen bağımsız bir seçim yapmak istedim ve semantik benzerlik ölçümü için, Microsoft tarafından geliştirilen Semantic Search motorunu kullanacağım. Microsoft Semantic Search Türkçe dilini desteklemediği için, analizde kullanacağımız dil ise, semantik bakımdan en iyi şekilde sınıflandırmaların yapıldığı düşünülen İngilizce olacak.
Analize Başlıyoruz, Arama Kelimesi Seçimi

Arama kelimesinin hem seo ile ilgili olmasını hem de rekabet düzeyinin yüksek seviyede olup, doğal bağlantı kazanmış sayfalarda daha doğru sonuçlar doğuracağını düşündüğüm için, “seo keyword research” olarak seçtim. Eğer bu kelimeyi beğenmeyip başka kelimede analiz isteyenler olursa, yorum bölümünden isteklerini eklerlerse o kelime öbeği içinde analiz yapabiliriz.
İçeriklerin Alınışı

İçerikleri almak için tıpkı arama motorlarının da kullanmış olduğu text (metin) tabanlı browser kullanılmıştır. Seo keyword research kelimesi sonucunda yer alan ;

    http://searchengineland.com/library/search-engine-optimization/seo-keyword-research
    http://moz.com/beginners-guide-to-seo/keyword-research

sayfaların içerikleri alınıp, üzerlerinde analiz için çalışmamızı başlatıyoruz. Analiz yapıldığı sırada; Amerika Birleşik Devletleri hedefli İngilizce aramalarda birinci url birinci, ikinci url ise beşinci sırada bulunmaktadır.
Analiz Başlasın

İçerikler alındıktan sonra, analizimizi başlattık ve semantic similarity ölçümü için gerekli emri verdik. Kısa bir süre, indekslerin düzgün bir şekilde veri tabanına aktarılmasını bekledikten sonra çıkan sonuca bakıyoruz :

%30.68

Semantik benzerlik açısından gerçekten de oldukça düşük bir oran. Peki bu sonuç ne anlama geliyor :
Rakip Benzer İlişkili İçeriklerin Başarı Oranı Yüksek Olamaz

İlk sıradaki site bunları yapmış ben de bunları yapayımda bir noktaya geleyim şeklindeki düşünce kesinlikle doğru değildir. Semantik ölçümler içerisinde benzerlikten faydalanılsa da, bu çok düşük bir oran içerdiğinden dolayı, SEO ile uğraşanların hayal ettikleri ile vardıkları sonuçların birbirinden çok farklı olacağı anlamına gelmektedir.
Arama Motoru Bu Kadar Düşük Oranda Benzerlikteki Sayfaları Nasıl Kaliteli Olarak Belirliyor?

İçerik kalitesi denildiğinde işin ucunu sadece semantic similarity etkenlerine bağlayanların kendilerine bu soruyu sorma vakitleri çoktan geldi. Bu konu uzun ve detaylı bir konu olduğundan , bu analiz içerinde sıkışıp kalsın istemiyorum. Başka bir yazıda konuya uzun uzadıya değinmeyi planlıyorum.

Sizde buna benzer çalışmaları yapıp, semantik benzerlik oranının çok büyük bir etken olmadığını rahatlıkla gözlerinizle görebilirsiniz. Yorumlarınız için lütfen sitedeki yorum alanını kullanmaktan çekinmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder