29 Aralık 2017 Cuma

Sesli Aramalar İçin Optimizasyon Teknikleri

Sesli aramaların yükselen SEO trendleri arasında olduğu ortada. Bu yüzden, sesli aramalarla ilgili ne tür optimizasyon teknikleri uygulayabilirsiniz, gelin işin nüanslarına hep birlikte göz atalım.

1. Görünen Alanlarda Öne Çıkmalısınız

Google Home’un en ilginç özelliklerinden birisi de, bir arama cevabı verdiğinde, bu cevapla birlikte web sitesinin adını da belirtiyor olması! Ayrıca, Google Home aplikasyonu üzerinden, arama yapan kullanıcıya bir link de gönderiyor.

Hem Google Asistan hem de Google Home şu an “Snippets”; yani açıklayıcı description metinlerini okuyabilme özelliğine sahipler. Yakın zamanda Featured Snippets güncellemelerinin ve optimizasyonlarının bu kadar popüler hale gelmesinin nedenlerinden birisi de bu. Geçtiğimiz son bir yıl içerisinde Featured Snippets optimizasyonu ile ilgili aramalarda %178’lik bir artış görünüyor (Kaynak: Google).

2. Kullanıcıların İsteklerini ve Deneyimlerini İyi Analiz Etmelisiniz

Mobil ve masa üstü cihazları karşılaştırdığımızda, mobil SEO ile ilgili iki maddenin ön planda olduğunu görüyoruz:

• Kullanıcılar genel olarak mobil ve masa üstü aramalarda aynı anahtar kelimeleri kullanarak arama yapıyorlar. Yine de, mobil aramalarda daha çok kullanılan kelimeler var (tersi de geçerli).

• Mobilin, masa üstünden daha kullanışlı olduğu taraflar var. Kullanıcılar bu tür kolay kullanım avantajlarını keşfediyor ve arama alışkanlıklarını buna göre yeniliyorlar. Örneğin; GPS.

Sizin de hemen hak verebileceğiniz gibi “Yakınımdaki yerler” gibi anahtar kelimeler kullanılarak yapılan aramalarda çok ciddi bir artış var! Kısacası, mobil cihazların kullanımının, diğer cihazlardan farklı olduğunu diama aklınızda tutmalısınız.

Kimi arama terimleri (optimizasyonlarınızda “kontekst” ağırlıklı düşünün) sadece Google Home ve Google Asistan için geçerliyken, diğerleri çok daha geniş bir kontekste hitap edebilir.

Önemli olan, kullanıcıların, sesli aramalarda neler söylediklerini tespit etmek. Elinizde ne kadar çok kullanıcı deneyimi datası varsa, o kadar iyi. Hangi ürünleri, hangi kelimelerle arıyorlar?

Çarpıcı bir Google verisi ise şöyle: Kullanıcılar, sesli aramalarda, aksiyona geçmekle ilgili aramalar yapıyorlar. Diğer aramalarla karşılaştırıldığında arada 30 katlık bir fark var. Basitçe, şöyle düşünün. Masa üstünde, akademik bilgilerle ilgili kaynak araştırması yapmak çok daha pratiktir. Ama eğer döner siparişi verecekseniz, yakın bir yer arıyorsanız bu kez mobil cihazlar size daha cazip gelebilir!

kaynak:seocu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder