14 Aralık 2017 Perşembe

TOR Browser Nasıl Kullanılır?


Hali hazırda bilgisayarınızda yer alan tarayıcıların, tarayıcı geçmişinizi saklamak için çeşitli modları bulunuyor fakat bunlar sadece bilgisayarınızı kullanan kişileri engelliyor. İnternet servis sağlayıcı firmanız ise hala ziyaret ettiğiniz siteleri görmeye devam ediyor. Aynı zamanda Google gibi arama motorları da neler yaptığınızı kayıt altına alıyor.

Tüm bunlar sizin için önemli olmayabilir ama gezinti geçmişini koruma altına almak isteyenler için Tor Browser kullanmalarını tavsiye edebiliriz. Tor Browser, farklı seviyelerde online güvenlik sağlıyor, yerinizi, gezintilerinizi ve kimliğinizi tamamen gizli tutuyor. Kendi sitesinden indirip Tor Browser’ı bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Ardından tarayıcıya bağlanmanız gerekecek ve bu işlem birkaç dakika sürebilir.

Tor Browser, Mozilla Firefox’un tarayıcı altyapısını kullanıyor. Eğer bu tarayıcıyı kullandıysanız, dolayısıyla Tor da size yabancı gelmeyecektir. Programda daha sonra güvenlik seviyenizi seçiyorsunuz ve elinizin altında farklı seçenekler bulunuyor. Tor Browser kullanmaya başladıktan sonra dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da kullandığınız arama motoru olacak.

Google gibi arama motorları daima gezintilerinizi kayıt altında tutarlar, ne yaptığınızı izlerler. Bunun yerine anonim arama imkanı sağlayan Disconnect.me veya DuckDuckGo gibi siteleri kullanabilirsiniz. Aynı zamanda tarayıcıda uzantı da kullanmayın. Aynı şekilde uzantılar da özel bilgilerinizi topluyor olabilir.

Son olarak hatırlatalım ki, internette güvenli ve anonim gezmenin püf noktası da HTTP uzantılar yerine HTTPS kullanmaktır. Aslında Tor Browser otomatik olarak tüm siteleri HTTPS ile açıyor ama siz yine de girdiğiniz yerlere dikkat etmeyi unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder