2 Ocak 2018 Salı

2017 Arama Trendleri

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte kullanıcıların arama motorları üzerinde sergiledikleri davranışlar büyük ölçüde değişti. Kullanıcı davranışları değişirken arama motorları da son 10 yılda büyük bit değişim yaşadı. 10 yıl öncesine gitmeden hemen hemen bundan bir kaç yıl öncesine bakıldığı zaman arama motorları şuan sunduğu özelliklerin neredeyse çoğunu sunmuyordu. Sunsa bile henüz bu kadar ilerlemiş değildi. Yaşanan gelişmeler ve değişimler geniş yıllara yayılarak sunulmaktaydı. Artık kullanıcılar ve arama motorları hızlı bir değişim içerisine girdi. Özellikle mobil cihazların gelişmesi ile birlikte kullanıcıların arama motorlarını kullanma şekilleri de değişti. Yeni yıl yaklaşırken 2017’nin Arama Trendleri hakkında sizlerle SEO çalışmalarınıza yön verecek önemli bilgiler paylaşacağız.

1- Sesli Arama

Sesli aramalar, belki de son bir kaç yıldır en çok konuşlan arama trendlerinden biri oldu. Google Asistan ve Siri’nin hayatımıza girmesiyle birlikte sesli arama büyük bir sıçrayış yaşadı. Birçok kullanıcı arama motorlarında herhangi bir şey aratacağı zaman sesli arama özelliğini kullanır hale geldi. Yapılan araştırmalara göre 2020 yılına kadar tüm aramaların %50’sinden fazlasında sesli aramalar karşımıza çıkacak.

2017’de sıkça bahsettiğimiz sesli aramalar aynı zaman 2018 SEO Trendleri içerisinde de büyük bir yer tutuyor. Web sitenizin arama motorlarında yükseliş yaşaması için şimdiden sitenizi ve içeriklerinizi buna göre optimize etmeniz gerekiyor.

2- Featured Snippets

2017’de en çok konuşlan konulardan biri de hiç şüphesiz Featured Snippet oldu. Featured Snippets ya da diğer adıyla Sıfırıncı Sıra olarak bir web sitesinin ilgili içerik ile görünürlük kazanması hiç şüphesiz büyük bir avantajdır. İlgili anahtar kelimelerde içerik üreten ve sıralama da ilk 10’a giren içeriklerden birini Google seçerek öne çıkan Snippet olarak arama sonuçlarında sunar. Yapılan araştırmalara göre ilgili aramalarda snippet olarak çıkan içerik trafiğin büyük bir kısmını kendisine çekiyor. Featured Snippets hakkında daha fazla bilgi edinmek için Featured Snippets Nedir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

3- Görsel Aramalar

Görsel aramalar henüz sesli aramalar kadar popülerlik kazanmış değil. Bunun nedenlerinden biri henüz tam anlamıyla geliştirilmiş bir özellik olmamasıdır. Fakat şuan ki haliyle bile gördüğü ilgi yani kullanımı oldukça büyük. Aradığınız ürün veya görsellerin kolaylıkla bulunmasını sağlayan ve ilgili içerikleri sunan görsel aramalar hiç şüphesiz kısa bir süre sonra Arama trendleri içerisinde zirveye ulaşacaktır. Örneğin bir ürünü arama motorlarında ararken metinsel yani tarif ederek aratarak ürünü bulmak oldukça zordur. Fakat ürüne ait herhangi bir resimle görsel arama özelliğinden faydalanarak ürünü bulmak yalnızca bir kaç dakikanızı alacaktır. Arama motorlarının hala üzerinde çalıştığı görsel arama özelliği kendini geliştirdikçe yepyeni formlarda karşımıza çıkacak. Bütün bunları göz önünde bulundurarak web sitelerinin görsel aramalar için web sitesini optimize etmesi gerekir. Kullanıcıların sergilediği davranışlar arama motorlarının yeni güncellemeler ve sıralamalarda yeni kriterler oluşturmasını sağlar. Bu da web sitelerinin arama sonuçlarındaki başarısını doğrudan etkiler.

4- Ev Asistanları/ Akıllı Hoparlörler

Akıllı hoparlör yani ev asistanları ile aramaları sözlü olarak yaparsınız. Arama sonuçlarını ise yazılı veya görsel olarak değil yine sesli olarak öğrenirsiniz. Yani sesli olarak yaptığınız aramanın sonuçlarında karşınıza çıkan cevapları ev asistanları okuyarak size iletir. Bu hoparlörler şimdiden ev ve ofis gibi birçok yerde büyük bir kullanıma sahiptir. Geçen yıla oranla kullanımında neredeyse %130’luk bir artış yaşanmıştır. Yeni özellikler kazanmasıyla birlikte bu artış daha da yükselecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder