24 Şubat 2018 Cumartesi

Siber Tehlikede 2018 Yılına Dikkat!

Sanal dünya neredeyse gerçeğinden daha hızlı dönerken, bu hızı sağlayan teknolojik altyapılar 2018’de de giderek artan siber risklerle karşılaşacak.


Tamamen internetleşme ile başlayan bu akım ; Nesnelerin interneti, giyilebilir cihazlar, artan bulut platformu kullanımı, Endüstri 4.0, finansal dünyanın ‘sanalize’ olması derken yaşam artık arka planda sorunsuz çalışması gereken ağ altyapıları üzerinde duruyor.

Ancak bu durum dijital dönüşüm yolculuğuna çıkan kurumlar için başta kişisel verilerin gizliliği olmak üzere dikkat edilmesi gereken pek çok unsuru da beraberinde getiriyor. Özellikle yeni dönemle birlikte bizi çok farklı tehlikelerin beklediğini açıklayan Innovera Genel Müdürü Gökhan Say, hangi konularda önlem alınması gerektiğini şöyle sıralıyor:

Nesnelerin interneti (IOT):
Dijital dönüşüm yolculuğunuzda Endüstri 4.0 varsa nesnelerin interneti ile yolunuz kesişecek demektir. 2018’deki küresel IoT (Internet of Things) harcamalarını 772 milyar dolar olarak öngören IDC, güvenli yazılım oranının ise 2021’de yüzde 55’e yükselmesini bekliyor. “Ağa bağlı milyarlarca cihaz” olarak tanımlanan bu alanda yapacağınız yatırımlarda güvenlik başlığını ilk sıraya almanız önem taşıyor. Kritik sektörler: Üretim, telekom, kamu, perakende, enerji.


Kişisel verilerin gizliliği:
Özellikle Avrupa Birliği bünyesinde alınan ve 2018 başında yürürlüğe giren MIFID II gibi yeni kriterler bu alandaki siber risklerin boyutunu ortaya koyuyor. Önlem alırken bir çokm yol göz önünde bulundurulacak Öncelikle yabancı serfitikalara uyumlu olması gerekiyor.Ayrıca müşterilerinizin özel bilgierinin sibercilerin kurbanı olmaması için önlemler almak için Bt'lerden yardım almanız gerekiyor. Kritik sektörler: Finans, Bankacılık, Perakende, Sağlık.


Sanal paralar:
Bitcoin, Ethereum gibi sanal kripto paralar kısa sürede hızlı kazanç için cazip görünebilir. Ancak kripto para borsaları ile dijital cüzdanlar da siber saldırıların odak noktasında. 2018, dünyanın farklı bölgelerinde çalınan verilerle birlikte başladı. Dijital cüzdanını kaptıran ve şirket içi ağınıza bağlanabilen bir çalışanınız kurumunuza ait veriler için de bir risk oluşturabilir. Kritik sektörler: Finans, Bankacılık, Perakende.


Bulut güvenliği:
Yapacağınız sanal dönüşümler  platformlardaki işlevselliğinzede katkı sağlıyor.Bulut platformu sağlayıcınızın gerekli önlemleri almasıyla yetinmeden ek güvenlik önlemleri almalısınız. Kritik sektörler: İş süreçlerini buluta taşıyan tüm şirketler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder