22 Mayıs 2018 Salı

Arama Motorlarının Çalışma Mantığı Nedir!


İnternet sitelerinin ve dünya üzerinden de bir çok insanının aktif bir bilgiye ulaşabilmek amacıyla kullanmış oldukları arama motorları insanlara pek çok açıdan da kolaylık sağlamaya da yeterli olduklarını da vurguluyor.Bu noktada hepimizin merak ettiği bir soru var acaba arama motorları hangi mantık ile çalışıyor?Gelin kısaca açıklayalım ve bu konuda meraklı olan herkese de bir cevap vereceğimiz bir yazı olsun bu.

Büyük şehirlerdeki metro duraklarından oluşan bir ağ olarak düşünün. Her durak farklı bir dosya olarak düşünün. Bu genellikle bir web sayfası, PDF, JPG veya farklı bir dosya olabilir. Arama motorları ise şehrin tamamını taramaya ve yol boyunca tüm duraklara uğramaya çalışıyor. Bunun için üstün yetenekli yazılımlar ve algoritmalar kullanıyorlar ve bunları yönetebilecek seviyede olabilmek de o kadar kolay olmuyor.Bu noktada ise sizlere anlatmak istediğimiz arama motorlarının mantığını da daha iyi kavrayabilmeniz açısından da oldukça önemli bir yere sahip.


Botlar bu sayfaları bulduktan sonra sayfa içi kodları çözer ve seçtiği parçaları veri tabanındaki gerekli yerlerde saklar. Bu veriler çok fazla olduğundan arama motorları şirketleri dünyanın bir çok yerinde veri merkezleri kurmuştur. Buradan aktarılan bilgiler ile aradığınız sonuçlara çok hızlı bir şekilde ulaşabilecek hale gelmiş oluyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder