20 Haziran 2016 Pazartesi

Web Master Tools Tarama2

Daha önceki yazılarımda Web Master tools aracı olan Tarama bölümünün ilk 3 özelliğini anlatmıştım. bundan sonra ki durumlarda kalan kısımları tek tek görsel olarak anlatacağım.

robots.txt Test Aracı

Öncelikle robots.txt aracını nedir niiçin kullanılır?  robots.txt uzantısından da anlaşıldığı gibi text dosyasıdır. Amacı web sitemizde oluşturduğumuz sayfaların hangilerini gösterip gösterilmeyeceği ve ayrıca Google Botlarınn filtrelenmesine yaramaktadır. Örnekle iyi anlaşılacaktır:
Size ait bir site mevcut olduğunu düşünün. Ve bu site bazı özel kısımların Google tarafından arama sonuçlarında  çıkmasını istemezsiniz, site üzerinden gelen mailler yada kullanıcıların gizli bilgileri gibi. Bunları istediğimiz gibi filtreleyebileceğimiz kullanışlı bir dosyadır.

Aynı zamanda istetiğimiz herhangi bir botu  yada ne kadar Google bot varsa hepsini çağırabiliyoruz bu txt uzantılı dosyada.
Bazı Örnek kodlar:

Kısaca değinilirse :
user-agent:Mediapartners-Goggle //Mediapartners-Google adında bir bot çağırılıyor
Disallow: //istediğimiz sayfaları engellemek için kullanılır. Burda hiçbir etkinliği yok.

user-agent:* //Ne kadar bot varsa hepsini çağır anlamında
Allow:/      //İstediğimiz sayfaları göstermek için kullanılır.

umarım robots.text anlaşılmıştır. Web master tools'taki kullanımıda bu şekildedir. İster bazı sayfaları göstermeyin ister Botların hepsini yada bir kaç tan esini getirerek kullanabilirsiniz. 
Şunuda unutmamakta fayda var robots.txt dosyası sitenizin  ana dizine atılır. Google siteye ilk geldiğinde bu dosya'ya bakar, bu dosya aracılığı ile tarama gerçekleştirir.
Umarım yararlı olmuştur. Esen kalın...


Gökhan ALAGÖZ
absheLL Yazılım Seo Departmanı
DigiWorks Team Seo Departmanı

Adres : Eğriçam Mahallesi , 2279 Sokak , Hendek Apartmanı , Akabe İşhanı , 4. Kat , 7. Daire Yenişehir / Mersin
Telefon: 0850 577 7670 - 0324 999 8480 
E-mail:  info@digiworksteam.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder