İçerikle pazarlama çalışmaları da konumuza dahil. İşletmeciler, pazarlama uzmanları; bir blog yazısı hazırladıklarında veya bir pazarlama kampanyası tasarladıklarında, SEO çalışmalarını iş planının en sonuna koymak gibi bir hataya düşüyorlar. İlgili anahtar kelimeleri keşfedip, içeriklere sonradan yerleştiriyorlar!
Bu yaklaşımın modasının geçtiğini ve tamamen etkisiz olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz!
SEO çalışmalarınızı, sonraya bırakmak yerine başa aldığınızda, tüm çalışmalarınızın verimliliğini maksimum seviyeye yükseltmiş olacaksınız. SEO, tüm projelerinizde, başı çeken ve kurucu bir role sahip olmalıdır. Dilerseniz, nedenlerini adım adım açıklayalım.
1. Anahtar kelimeler, içerikleriniz için bir süs malzemesi değildir! İçeriğin ne olacağına onlar karar verirler!
Online dünyada, birçok deneyim, anahtar kelimelerle başlar. Siz de bu şekilde başlamalısınız. Gelişigüzel bir içerik takvimi oluşturmakla, SEO değeri yüksek içeriklerin belirlenmesi arasında çok büyük fark vardır! SEO değeri yüksek içerikler, online dünyada sorulan sorulara yanıt veren içeriklerdir. İşte anahtar kelimelerin önemi de burada devreye giriyor. Doğru kelimelerin keşfedileceği en iyi yerse Google’dır. Etkili bir içerik stratejisi oluşturmak için anahtar kelime araştırması yapmanız şart. Çünkü modern anahtar kelime araştırmaları, müşterilerin ne istediği ve neye ihtiyaç duydukları konusunda size somut veriler sunar.
2. İçeriğin ne olacağına karar verirken anahtar kelime araştırmalarını kullanın!
Takipçileriniz, hedef kitleniz, potansiyel müşterileriniz ne tür bir bilgiye ihtiyaç duyuyorlar? Bu kullanıcılar, satın alma sürecinde nerede konumlanıyorlar? Bu sorulara yanıt vermeniz önemlidir.
Müşterinin niyetini anladığınızda, boşa kürek çekmek yerine, sorduğu sorulara yanıt vermiş olursunuz. Örneğin; uygun olduğunu düşündüğünüz bir anahtar kelime üzerine araştırma yaptınız diyelim. Google’daki sonuçlar, kullanıcıların bu aramayı yapma niyetlerinin, bilgi almak olduğunu gösteriyor olsun. O halde, siz de bilgilendirici içerikler üretmelisiniz.
Farklı bir örnekle, ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız. Bu örneğimizde ise, kullanıcının o anahtar kelimeye ilgi göstermesinin nedeni, fiyat karşılaştırması olsun. Veya ürün hakkında yorum araştırmaları yapıyor olabilir. İşte bu gibi durumlar, bu anahtar kelimenin işlevinin, “satın alma kararı yaratmak” olduğunu gösterir. Siz de bu mantıkla ilerleyerek, içeriklerinizde satın alma kararı yaratacak bilgiler sunabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi, anahtar kelimeler aslında içeriğin öncelikli belirleyicisidir.
3. SERP (Arama Motoru Sonuç Sayfası) analizleri, Google gibi düşünmenize yardımcı olur!
SERP, yani arama sonuç sayfası analizleri yaptığınızda, Google algoritmalarının tercihleriyle ilgili fikir edinmiş olursunuz. Sıralamalarda en önde yer almak istiyorsanız, bulunduğunuz; endüstri, sektör, niş ile ilgili öncelikli sıralama faktörlerini bilmelisiniz.
Arama yaptığınızda, karşınıza çıkan ilk arama sonuç sayfasını inceleyerek, kendi sektörünüze özgü öncelikli sıralama faktörlerine dair fikir edinebilirsiniz. Örneğin; ilk 10 sonuç birbiriyle alakalı mı? Başlıklar, yayın tarihleri, sayfa yüklenme hızları, kullanılan görseller birbiriyle çok mu benzer yoksa büyük farklılıklar mı var? Size bir yol haritası çizmesi açısından maddeler halinde birkaç ipucu paylaşalım:
Eğer, karşınıza çıkan sonuçların çoğu birer video içerikse; bu sonuçlar, o anahtar kelimeyle arama yapan kullanıcıların video izleme eğiliminde olduklarına işaret eder!
Örneğin; sonuçların çoğu karşınıza 3.000 sözcük civarında blog içerikleri getirmişse; bu sonuçlar, kullanıcıların uzun formatta, detaylı bilgilerin peşinde olduklarını ifade ediyordur.
Ya da; benzer şekilde, karşınıza çıkan sonuçların çoğu, info – grafik, tablolar gibi görsel ağırlıklı içerikler olabilir. O halde, bu anahtar kelimeyle arama yapan kullanıcılar, görsel ağırlıklı içeriklere daha büyük ilgi gösteriyorlar demektir!
Arama sonuçlarında ilk sırada yer alan içeriklerin türü, kullanıcı tercihlerini anlamanızda ve doğru içerikleri üretmenizde pusula görevi görür. Uygun formatın hangisi olduğu konusunda size fikir sunar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder