24 Kasım 2017 Cuma

Google Analytics Raporlama


Google Analytics “Raporlama” sekmesine girdiğimizde soldaki menüde hangi öğenin ne işe yaradığına tek tek bakalım.

# Gösterge Tabloları > Gizli > Gösterge Tablom;

Burası, tüm analytics verilerimize tek bir  yerden ulaşmamızı sağlayan özelleştirilebilir bir alan. Widget’ların üzerine gelip onları istediğimiz yere taşıyabilir, kaldırabilir ve düzenleyebiliriz.

# Kısayollar > Genel Bakış

Herhangi bir raporun araç çubuğunda bulunan “Kısayol” butonuna tıkladığımızda o rapor buraya eklenir. Böylece raporlarınıza bu menüden hızlıca erişebilirsiniz.

# Intelligence Etkinlikleri

Analytics verilerinizde oluşan ani veya önemli değişiklikler burada listelenir. Mesela pazartesi günkü hitiniz geçen hafta pazartesi günkü hitinizden gözle görülür bir şekilde düşük olduğunda bu durum bu sayfada raporlanır.

# Gerçek Zamanlı

Sitemizin o anki ziyaretçi durumunu gösteren, bildiğin bağımlılık yaratan alan. At yarışı izler gibi izliyorsunuz bir müddet sonra. Genel Bakış alt menüsünden o an sitemizde kaç kişi var, hangi sayfalarda geziniyorlar, hangi şehir ya da ülkeden gelmişler, arama motorlarından hangi sorgularla gelmişler, masaüstü mü, tablet mi, telefon mu kullanıyorlar gibi anlık detaylı bilgileri görebiliyorsunuz.

    Yerler: Ülke ismine tıklayarak ziyaretçilerin hangi şehirlerden geldiğini hem sayısal olarak hem de harita üzerinden görebiliyoruz.
    Trafik Kaynakları: Arama motorları üzerinden ve doğrudan site adresiyle gelen ziyaretçi sayılarını görebiliyorsunuz. Buradaki “Organik” terimi, arama motorları üzerinden gelen ziyaretçileri gösteriyor. “None (direct)” ise sitenize doğrudan gelen ziyaretçileri gösteriyor.
    İçerik: Sitemizin hangi sayfasında kaç kişi olduğunu gösteren alan.
    Etkinlikler: Sitemizdeki videoların izlenme sayıları, dosyaların indirilme sayıları, müzik dinlenme sayıları gibi verilerin anlık görünümünü sunan alan. Bu işlevi kullanmak için bazı kurulumlar yapmak gerekiyor. Bana biraz karışık geldi, lazım olmadığı için de üzerine düşmedim. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: Etkinlik İzleme
    Dönüşümler: Bir e-ticaret siteniz ya da levelli mevelli bir oyun siteniz vb. varsa, burada oluşturacağınız hedefleri takip etmenize olanak sağlayan bir zımbırtı.

# Kitle

Günlük, aylık, yıllık hit raporlarına ulaşabileceğimiz alan. Sağ üst köşedeki takvim zımbırtısını kullanarak istediğimiz tarih aralığındaki raporlara ulaşabiliyoruz.

    Genel Bakış

Bu alandaki “Oturum”, ziyaretçilerin sitenizdeki oturum sayılarını gösterir. Buradaki oturum meselesi, bir ziyaretçinin sitemizi açıp işini gördükten sonra kapatması işlemidir. Ip bazlı çalışır.

Misal bir ziyaretçi gün içerisinde sitemize aynı ip adresinden üç kere giriş yapmış. Diğeri bir kere, biri de on kere giriş yapmış. Bu durumda oturum sayısı 3+1+10=14 olmuş oluyor. Sağda solda duyduğunuz “Çoğul Ziyaretçi” sayısının karşılığı oturum sayısıdır.
Google Analytics Kitle Genel Bakış
Google Analytics Kitle Genel Bakış

——— Kullanıcılar ise, hit ölçümlerindeki en önemli veri olan Tekil Ziyaretçi sayısıdır. “Sitemin 10k tekil hiti var.” diyenler, buradaki “Kullanıcılar” verisini kastetmektedir. Bir ziyaretçi aynı ip adresinden sitemize isterse bin kere giriş yapsın, burada bir olarak sayılır.

——— Sayfa Görüntülenme Sayısı da her ziyaretçinin girdiği sayfa sayısının toplamını ifade eder.

——— Sayfa/Oturum sayfa görüntülenme sayısının oturum sayısına oranıdır. Oturum başına ortalama sayfa görüntülenmesi sayısını yansıtır.

——— Ort. Oturum Süresi bir ziyaretçinin sitenizde ortalama olarak ne kadar süre geçirdiğini gösterir.

——— Hemen Çıkma Oranı Bir örnekle açıklayalım. Sitemize gün içinde 100 kişi giriş yaptı. Bunlardan 60’ı, diğer sayfaları gezmeden tek sayfada işini bitirip çıktı. Diğer 40 kişi diğer sayfaları da gezdi.

Buna göre hemen çıkma oranı %60 olacaktır. Bu oranın yüksek olması pek iyi bir şey değil. Bu konuya Burak burada detaylıca değinmiş: Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür

——— Yeni Oturumların Yüzdesi sitemizle yeni tanışan kişiler ile daha önceden sitemizi ziyaret eden kişilerin oranlarını gösterir. Bu oranın dengede gitmesi güzel bir şeydir.

    Aktif Kullanıcılar: Sitemizi aktif olarak kullanan ziyaretçi sayılarını gösterir.
    Demografi: Ziyaretçilerimizin yaş ve cinsiyet bilgilerini gösterir.
    İlgi alanları: Sitemize gelen ziyaretçilerin ilgi duyduğu alanları gösterir. Google, topladığı verilere göre bu bilgileri bize sunar. Sitemize gelen ziyaretçilerin, internet aleminde ziyaret ettiği sitelere göre hangi kategorilere ilgi duyduğu bilgisi bize sunulur.
    Coğrafi: Ziyaretçilerin dilleri ve yaşadığı yerlerin bilgisini gösterir.
    Davranış: Yeni ve eski ziyaretçilerin katılımları, ne kadar süre sitemize kaldıkları gibi detaylı bilgileri bize sunar.
    Teknoloji: Ziyaretçilerin kullandıkları işletim sistemi, web tarayıcısı, abonelikleri bulunan internet sağlayıcı şirketleri gibi bilgileri gösterir.
    Mobil: Mobil ağ üzerinden (3g, 4,5g vs) gelen ziyaretçilerin kullandıkları cihazlar hakkında bilgi sunar.
    Özel: Özel olarak tanımlanan e-ticaret, adsense gibi ilişkilendirilmiş alanlardaki bilgileri sunar.
    Karşılaştırma: Seçtiğiniz kanallar arasında karşılaştırma yapmanızı sağlar. Mesela organik aramalarla gelen ziyaretçi sayısı ile doğrudan gelen ziyaretçi sayılarını ve oranlarını karşılaştırabilirsiniz.

#Edinme

Bu alan trafik kaynaklarımızı takip edebileceğiniz bölümdür. Ziyaretçilerimiz organik olarak mı ( arama motorlarından ) gelmiş, sosyal medyadan mı gelmiş, başka bir sitede var olan bağlantımızdan mı gelmiş, hepsini buradan görebiliyoruz.

——— Organic Search arama motorları üzerinden gelen ziyaretçi bilgisidir.

——— Direct doğrudan site adresini yazarak gelen ziyaretçi bilgisidir.

——— Referral diğer sitelerde bulunan sitemize olan bağlantılardan gelen ziyaretçi bilgisidir. Bu tip bağlantılara backlink diyoruz.

——— Social Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya sitelerinden gelen ziyaretçi bilgisini gösterir.

    Tüm Trafik: Buradaki diğer öğeleri açıklamaya gerek yok. Fakat burada bizim en çok işimize yarayacak olan “Kaynak/Araç” ve “Yönlendirmeler” alt menüsüdür. Bu alanda sitemize gelen ziyaretçilerin hangi kaynaktan geldiklerini görebiliriz. İstemediğimiz kaynakları engellemek için buradaki bilgilere başvurabiliriz.
    Adwords: Google Adwords kullanarak reklam falan yaptıysanız ve adwords hesabınızı bağladıysanız, verilere buradan ulaşabilirsiniz.
    Arama Motoru Optimizasyonu: SEO ile ilgili yaptığımız çalışmaların bilgilerine buradan ulaşıyoruz.
    Sosyal: Sosyal medya üzerinden gelen ziyaretçilerimizin verilerine buradan ulaşıyoruz.
    Kampanyalar: Diğer sitelere verdiğiniz reklam verilerine buradan ulaşıyoruz. Eğer diğer sitelere reklam verirken linkinizi buradaki servsiten dönüştürüp sunarsanız, bu bölümden reklamınızdan gelen ziyaretçilerin hit bilgilerini görebilirsiniz.

Şimdiye kadar yazdıklarım, analytics konusundaki bazı terimler hakkında bilgiler içeriyor. Bu terimleri anladıysanız, işin mantığını da kavramışsınızdır. Bu nedenle menünün geri kalanı hakkında bilgi vermiyorum. Genel bir web site yöneticisi için yukarıda anlattığım bölümler yeterli olacaktır. Bundan sonraki alanlar uzmanlara yönelik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder